Trei guvernatori ai unor importante bănci centrale din Europa au avertizat vineri că până şi criptomonedele care sunt mai puţin susceptibile la fluctuaţii reprezintă un risc, susţinând că acestea ar putea fi periculoase pentru consumatori, transmite Reuters.
Reţeaua socială Facebook a anunţat recent că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook susţine că Libra va fi susţinută de active reale, precum depozite bancare şi obligaţiuni guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin.
Însă guvernatorii băncilor centrale din Marea Britanie, Franţa şi Germania au avertizat Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra.
"Trebuie să fie sigură, altfel nu se va concretiza. Noi, Rezerva Federală, toate marile bănci şi organisme de supervizare mondială, vom avea o supervizare directă", a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.
Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.
Însă anunţul Facebook, cea mai mare reţea socială din lume, privind lansarea Libra a readus în atenţia autorităţilor subiectul criptomonedelor, atenţia fiind îndreptată acum spre aşa-numitele monede stabile, care sunt susţinute de active reale.
Autorităţile franceze au anunţat vineri că vor pune la punct un grup de lucru care se va ocupa de acest subiect, grup de lucru ce va fi prezidat de Benoit Coeure, membru în boardul Băncii Centrale Europene.
"În următoarele luni, acest grup va examina cerinţele în domeniul combaterii spălării banilor dar şi cele privind protecţia consumatorilor şi cele privind transmiterea politicii monetare", a declarat guvernatorul Băncii Franţei, Villeroy de Galhau.
Omologul său de la Banca centrală a Germaniei, Jens Weidmann, a avertizat şi el că monedele electronice stabile ar putea submina băncile dacă vor deveni o alternativă extinsă la depozitele bancare în monede convenţionale.
"Acestea ar putea submina depozitele bancare ale băncilor şi modelul lor de afaceri. Pe cale de consecinţă, acesta ar putea perturba tranzacţiile bancare şi intermedierea financiară", a declarat vineri Jens Weidmann.
Aceste declaraţii vin în contextul în care reţeaua Facebook face obiectul mai multor anchete la nivel mondial cu privire la protecţia datelor utilizatorilor săi, conţinutul fals al informaţiilor pe care le poate vehicula şi restricţionarea libertăţii de exprimare.
AGERPRES