x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernatorul Băncii Italiei avertizează asupra vulnerabilității băncilor mici

Guvernatorul Băncii Italiei avertizează asupra vulnerabilității băncilor mici

07 Iul 2021   •   09:23
Guvernatorul Băncii Italiei avertizează asupra vulnerabilității băncilor mici

Deși economia Italiei își va reveni după criza generată de pandemia de coronavirus și se va afla pe creștere în următorii doi ani, unele bănci mai mici ar putea să fie afectate, a avertizat Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, scrie Reuters.

"Faza de creştere ar urma să se consolideze şi să rămână susţinută în următorii doi ani", a apreciat şeful Băncii Centrale a Italiei. Avansul economiei va fi de circa 5% în acest an.

Totodată, băncile italiene au rezerve solide de capital iar rata creditelor neperformante din totalul împrumuturilor este de 1,1%. Cu toate astea, este de așteptat ca în următoarele luni să crească din cauza recesiunii din 2020 dar nu va ajunge la nivelul crizelor precedente datorită măsurilor de sprijin luate de executiv, a dobânzilor scăzute și a perspectivelor economice favorabile.

Visco a avertizat însă că băncile mici sunt fragile și s-ar putea confrunta cu probleme în perioada următoare. 
"Nu pot fi excluse crizele bancare în viitorul apropiat. Efectele recesiunii vin din cauza modelului de afaceri nesustenabil şi a guvernanţei corporative slabe. Am cerut în mod repetat să fie rezolvate, dar fără succes", a explicat acesta.

Mai mult, aceste probleme nu vizează doar instituțiile bancare mici, Banca Iitaliei evaluează și soluții pentru stuațiile de criză cu care s-ar putea confrunta unele bănci mijlocii și mari.

Grupuri bancare italiene mari, precum Uncredit ș ntesa Sanpaolo, sunt prezente și în România.

 

×
Subiecte în articol: italia