x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul britanic promite transparenţă în studiul de impact cu privire la Brexit

Guvernul britanic promite transparenţă în studiul de impact cu privire la Brexit

02 Noi 2017   •   16:17
Guvernul britanic promite transparenţă în studiul de impact cu privire la Brexit

Guvernul britanic a promis joi să dea dovadă de transparenţă, în limita 'posibilului', în legătură cu publicarea unui studiu de impact cu privire la Brexit, cu caracter sensibil, cerută de parlament, transmite AFP. 

Deputaţii britanici au adoptat miercuri o moţiune, depusă de opoziţia laburistă, cerând ca estimarea impactului Brexit-ului asupra a 58 de sectoare să devină publică. 

Sectoarele respective - printre care publicitate, agricultură, comerţ, turism, industria farmaceutică, aerospaţială - reprezintă circa 88% din economia Marii Britanii. 

Din cauza caracterului sensibil al studiului, guvernul a refuzat, până la votul de miercuri, să facă public documentul, cu argumentul că aceasta i-ar putea slăbi poziţia în negocierile cu Bruxellesul. 

Cu toate acestea, joi, ministrul pentru Brexit, David Davis, a schimbat tonul, afirmând că a început o discuţie cu preşedintele comisiei parlamentare de resort, Hilary Benn, pentru a se stabili cum poate fi gestionată 'confidenţialitatea documentelor' ce ar putea fi publicate. 

'Vom fi pe cât de transparenţi posibil', a dat asigurări Davis, precizând că 'aceste documente nu sunt un fel de mare plan' pentru Brexit. 'Sunt date privind reglementările şi pieţele din diferite sectoare, care ne ghidează negocierile', a indicat el. 

La rândul său, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru presă: 'Nu ar trebui să publicăm ceva care ne-ar putea submina poziţia de negociere, dar, pe de altă parte, respectăm faptul că parlamentul are un rol de jucat în această situaţie şi că a existat un vot ieri seară (miercuri, n.red.)'. 

În ce-i priveşte, laburiştii au avertizat împotriva oricărei eventuale 'cenzurări' a documentelor de către guvern.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit studiu de impact transparenta