x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul Indiei a anunţat că va revoca statutul special al regiunii Kashmir

Guvernul Indiei a anunţat că va revoca statutul special al regiunii Kashmir

05 Aug 2019   •   12:30
Guvernul Indiei a anunţat că va revoca statutul special al regiunii Kashmir

Guvernul Indiei a anunţat că va revoca articolul 370 din Constituţia ţării prin care se conferă statut special regiunii Kashmir, scrie BBC.

Articolul 370 este sensibil pentru că este cel care garantează autonomie semnificativă statului cu o populaţie majoritar musulmană. Întreaga regiune este în centrul unei dispute între India şi Pakistan. Ambele ţări controlează părţi din regiune.

Măsura a fost introdusă în Parlament şi a stârnit proteste masive din partea opoziţiei. Ministrul Afacerilor Interne, Amit Shah, a spus că măsura va deveni lege imediat cum va fi semnată de către preşedintele ţării.  

Articolul 370 permite regiunii Kashmir să aibă propria sa constituţie, un steag separat şi independenţă în aproape toate domeniile cu excepţia afacerilor externe, aparării şi comunicaţiilor.

Mii de trupe indiene au fost trimise în regiune, în contextul anunţului, iar turiştilor şi pelerinilor li s-a cerut să părăsească zona, din cauza unor ameninţări teroriste.

Comandantul forţelor militare indiene din provincie, generalul Kanwat Jeet Singh Dhillon, a declarat că pe ruta pelerinajului hindus către Amarnath au fost găsite o puşcă cu lunetă şi o mină antipersonal produse în Pakistan. „Asta dovedeşte că pakistanezii intenţionează să atace pelerinii”, a susţinut el într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

×
Subiecte în articol: india kashmir statut special articolul 370