x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul Liz Truss revine asupra reducerii impozitului pentru persoanele bogate

Guvernul Liz Truss revine asupra reducerii impozitului pentru persoanele bogate

03 Oct 2022   •   12:04
Guvernul Liz Truss revine asupra reducerii impozitului pentru persoanele bogate
Sursa foto: Agerpres

Autoritățile britanice renunță la diminuarea impozitului pentru persoanele bogate, scrie Reuters.

Guvernul Liz Truss abandonează planul de reducere a impozitelor pentru bogați după ce acest anunț a provocat dezechilibre pe piețele financiare, prețul obligațiunilor guvernamentale, devalorizarea lirei sterline,  dar și opoziția propriului Partid Conservator. Totodată, Banca Angliei a intervenit pe piață pentru a împiedica prăbușirea fondurilor de pensii. 

"Este clar că eliminarea cotei de impozit de 45% a devenit o distragere a atenţiei de la misiunea generală privind rezolvarea provocărilor cu care se confruntă ţara noastră. Ca urmare, anunţ că am decis să renunţăm la reducerea cotei de 45%", a declarat ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng.În urma declarației, lira sterlină a apreciat. 

"Din perspectiva pieţelor financiare, este un pas bun în direcţia corectă. Va mai dura ceva timp până când pieţele vor avea încredere în mesajul guvernului, dar ar trebui să reducă presiunea. Vor exista în continuare semne de întrebare şi lira sterlină va continua să fie supusă la pesiuni", a spus analistul şef de la Nordea, Jan von Gerich.

Și instituțiile financiare internaționale, agenția de rating Moody's și FMI, au criticat decizia de reducere a impozitului. 

"Având în vedere presiunile inflaţioniste ridicate din multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, nu recomandăm la acest moment un pachet de măsuri fiscale amplu şi neţintit, deoarece este important ca politica fiscală să nu acţioneze în contradicţie cu obiectivele politicii monetare", a transmis FMI.

Premierul și ministrul de Finanțe, Kwasi Kwarteng, au prezentat un amplu pachet de reduceri de taxe pe 23 septembrie 2022, cel mai mare din ultimii 50 de ani. Acesta preverea reducerea impozitelor și taelor pentru angajați și companii, printre care cota superioară a impozitului pe venit, de la 45% la 40%, dar și creșterea împrumuturilor din aprilie 2023. 

Prin urmare, 629.000 de persoane fizice cu venituri anuale de peste 150.000 de lire sterline pe an, ar fi beneficiat de un impozit de 40%. Acesta aplicându-se de la câștiguri de 50.271 de lire sterline pe an. 

 

×
Subiecte în articol: Marea Britanie impozit taxe bogati