x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul britanic, în criză după demisia ministrului pentru Brexit

Guvernul britanic, în criză după demisia ministrului pentru Brexit

09 Iul 2018   •   12:28
Guvernul britanic, în criză după demisia ministrului pentru Brexit

Guvernul conservator al Marii Britanii, condus de Theresa May, este cufundat în criză după demisia ministrului pentru Brexit, David Davis, slăbind poziţia premierului britanic în negocierile asupra ieşirii din UE. Cuvantul "criză" a ocupat prima pagină a celor mai multe dintre publicaţiile britanice, care se întreabă asupra unui posibil "efect de domino".

 

Demisia lui Davis lasă "o gaură adâncă la vârful ministerului pus în funcţiune de May pentru a planifica şi negocia ieşirea Marii Britanii din UE", subliniază jurnalistul Jack Blanchard, pe site-ul Politico. "Lucru şi mai îngrijorător pentru Downing Street, (demisia lui) o pune pe May în poziţie de vulnerabilitate, în timp ce alţi miniştri pro-Brexit se întreabă dacă ar trebui să-i urmeze exemplul (lui Davis) şi să încerce să provoace căderea guvernului", adaugă el. 

David Davis, un eurosceptic convins în vârstă de 69 de ani, a demisionat duminică, la două zile după o reuniune a Theresei May cu miniştrii săi, care a dus la anunţarea unui acord privind dorinţa de a menţine o relaţie comercială strânsă cu UE. În scrisoarea sa de demisie, Davis estimează că această cale nu va permite să se realizeze lucrurile pentru care britanicii au votat. "Vom fi într-o poziţie slabă pentru a negocia" cu Bruxellesul, a apreciat el. 

Intervievat de BBC, David Davis a apreciat că Theresa May va supravieţui plecării sale, afirmând că nu-si propune, pentru moment, sa-i dispute leadership-ul. "Dacă aş fi dorit căderea guvernului condus de Theresa May, acum era contextul cel mai bun", a declarat el. Downing Street urma să anunţe numele succesorului său. Printre numele vehiculate se afla doi influenţi miniştri eurosceptici, Boris Johnson (externe) şi Michael Gove (mediu), dar şi al lui David Lidington, secretar de stat pe lângă cabinetul premierului. 

Reacţionând la demisie, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a apreciat că gestul poate pune în pericol negocierile cu Bruxellesul asupra Brexit-ului, prevăzut pentru 29 martie 2019. "Plecarea lui David Davis într-un moment atât de crucial arată că Theresa May nu mai are autoritate şi este incapabilă să pună în aplicare Brexit-ul", a scris el pe contul său de Twitter, descriind un guvern în plin"haos". 

Acest plan, dezvăluit vineri seara, prevede punerea în aplicare a unei zone de liber schimb şi a unui nou model vamal cu cei 27 de membri ai UE, pentru a menţine un comerţ "fără fricţiuni" cu UE. Înainte de a-l prezenta la Bruxelles, May trebuie să îl detalieze deputaţilor britanici, precum şi Partidului său Conservator. May ar urma să le spună că proiectul său este "Brexit-ul bun", "Brexit-ul care este în interesul naţional", însă reuniunea se anunţă tensionată, cu deputaţi conservatori favorabili unui Brexit dur. AGERPRES

×