x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul Spaniei limitează accesul străinilor la asistenţa sanitară gratuită

Guvernul Spaniei limitează accesul străinilor la asistenţa sanitară gratuită

de Rador    |    24 Apr 2012   •   16:38

Guvernul de la Madrid cauta solutii pentru reducerea deficitului si limiteaza accesul strainilor la asistenta sanitara gratuita, pentru a economisi 500 de milioane de euro. Masurile au fost publicate in Buletinul Oficial al Spaniei, dupa ce saptamana trecuta au fost aprobate de Guvern.

Intre declaratiile oficiale a aparut mar]i, una speciala referitoare la romanii din Spania care, desi intorsi acasa, mii dintre ei ar profita de sistemul de sanatate din aceasta tara si in baza cardului european de sanatate folosesc serviciile din Romania, desi acestea sunt platite de Spania.

Potrivit acestei masuri, asistenta sanitara va fi garantata numai pentru cei care contribuie la fondul asigurarilor sociale in calitate de angajati, persoane fizice autorizate, pensionari ai sistemului spaniol de pensii, someri sau beneficiari de ajutoare sociale. In cazul cetatenilor din Uniunea Europeana, rezidenti in Spania, autoritatile spaniole ar putea cere declaratia de impozit pe venitul global pentru a demonstra un plafon de venituri care justifica asistenta sanitara gratuita. In Spania traiesc 900.000 de romani si, potrivit datelor din iunie 2010, calculate de Curtea de Conturi, 124.000 dintre ei beneficiau de asistenta sanitara gratuita din fondurile destinate strainilor fara resurse economice.

Restul, adica majoritatea, erau platitori de impozite, asigurati. Cu toate acestea, ministrul regional al Sanatatii din Castilla-La Mancha sustine ca Spania plateste facturile de asistenta sanitara ale romanilor intorsi acasa definitiv. Ministrul Sanatatii din Castilla-La Mancha a mers pana acolo incat a spus ca sistemul sanitar gratuit a fost motivul principal pentru efectul imigratiei masive din Spania.
'Eu cred ca asta e o fantezie, nu cred, din niciun punct de vedere, sa se intample asa ceva. Eu cred ca din partea autoritatilor spaniole nu numai vorbim de romani, de orisicare persoana care se duce in alta tara aduce, sa spunem asa, de trei ori ce consuma, nu?! Si eu cred ca costa foarte putin chiar si este absolut exagerat si nu este nici macar adevarat ca exista asa facturi sau cheltuieli datorita persoanelor care vin din Romania in Spania. Nu este adevarat ca s-au intors cu miile si nici nu este adevarat ca vin cu miile, cum a justificat sau a vrut sa justifice guvernarea precedenta, insistarea moratoriului din acest motiv. Asta este chiar jignitor, Federatia Asociatiilor de Romani din Spania FEDROM o sa faca o actionare destul de puternica impotriva acestor masuri', a declarat, pentru Radio Rom~nia Actualit`]i, Miguel Fonda, presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti din Spania, FEDROM.
Noile conditii de obtinere a cardului sanitar spaniol sunt valabile de la 1 septembrie, insa reducerea deficitului sanitar incepe cu plata retetelor obligatorie de la 1 iulie.

×