x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul Suediei vrea să depună săptămâna viitoare cererea de aderare la NATO

Guvernul Suediei vrea să depună săptămâna viitoare cererea de aderare la NATO

12 Mai 2022   •   11:52
Guvernul Suediei vrea să depună săptămâna viitoare cererea de aderare la NATO

Guvernul Suediei intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând exemplul vecinului său, Finlanda, care și-a rescris politica de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat joi cotidianul Expressen, citat de Reuters.

Parlamentul Suediei va dezbate luni situația de securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o ședință specială a cabinetului, în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a depune cererea, a precizat Expressen, citând surse anonime.

O cerere va fi trimisă imediat după aceea, presupunând că nu apare nimic neașteptat, au declarat sursele pentru Expressen.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială", atât Suedia, cât și Finlanda au căutat o mai mare securitate prin aderarea la NATO, renunțând la decenii de neutralitate militară.

O comisie care analizează revizuir a politicii de securitate din Suedia, care implică toate partidele politice, urmează să își prezinte vineri concluziile. În paralel, social-democrații aflați la guvernare încă dezbat dacă să schimbe politica și să susțină o cerere de aderare. Partidul urmează să ia o decizie duminică.

Tot joi, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și prim-ministrul Sanna Marin au declarat că țara trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere", exercitând presiuni asupra Suediei pentru a face același lucru.

Finlanda este cel mai apropiat aliat militar al Suediei și cealaltă țară nordică care nu este membră a NATO.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: suedia nato