x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul turc recunoaşte legitimitatea protestelor şi cere scuze demonstranţilor care au fost răniţi

Guvernul turc recunoaşte legitimitatea protestelor şi cere scuze demonstranţilor care au fost răniţi

04 Iun 2013   •   13:48
Guvernul turc recunoaşte legitimitatea protestelor şi cere scuze demonstranţilor care au fost răniţi
Sursa foto: EPA/SEDAT SUNA

Protestele iniţiale împotriva defrişării unui parc din Istanbul, de la care au pornit apoi protestele violente care se ţin lanţ în Turcia de cinci zile, au fost legitime, a declarat azi vicepremierul Bulet Arnic, informează BBC.

Acesta a prezentat scuze tuturor protestatarilor care au fost răniţi în ciocnirile cu poliţia care au urmat după protestul iniţial.

După primul protest, însă, în Istanbul şi Ankara au urmat demonstraţii, deseori violente, de data aceasta îndreptate împotriva premierului Erdogan, acuzat că încearcă să islamizeze ţara.

Mai mult, unul dintre cele mai mari sindicate din Turcia a început o grevă generală de două zile pentru a-şi arăta susţinerea faţă de protestatari.

Bulet Arinc, care a făcut aceste declaraţii în timpul unei conferinţe de presă în capitala Ankara, s-a ofrit să dialogheze cu protestatarii care au cerut ca parcul Gezi, din Istanbul, să nu fie defrişat. 

Declaraţiile conciliante al vicepremierului vin după ce, noaptea trecută, un protestatar de 22 de ani, pe nume Abdullah Comert, a fost împuşcat în cap. Autorităţile nu au explicat încă dacă tânărul a fost împuşcat de poliţie.

×
Subiecte în articol: proteste turcia parcul gezi bulet arnic