x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Gypsy King” din România. Moartea lui Cioabă, văzută de presa străină

“Gypsy King” din România. Moartea lui Cioabă, văzută de presa străină

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    19 Aug 2013   •   21:01
“Gypsy King” din România. Moartea lui Cioabă, văzută de presa străină

Ediţia electronică a revistei Der Spiegel se opreşte asupra subitei  dispariţii a regelui Cioabă, relatînd însă şi de ce aşa-numitul rege al romilor a declanşat în chiar ultimele sale zile de viaţă o nouă controversă între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Cel dintîi l-a rugat pe un medic renumit să se deplaseze la căpătâiul bolnavului. Cel de-al doilea a considerat insolent apelul făcut de preşedinte tocmai la serviciile unui medic deferit justiţiei pentru corupţie, notează revista germană Der Spiegel.

“Autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, a fost o personalitate plină de culoare în politica românească. În ultimele zile ale vieţii sale, el a provocat o controversă în interiorul Puterii. Cioabă a fost o personalitate controversată şi contradictorie. El a fost recunoscut ca rege doar de romi din oraşul său natal Sibiu, la fel ca şi predecesorul Ion Cioabă, chiar tatăl său. În 2003, Cioabă a provocat un scandal când şi-a măritat fiica de 12 ani cu un băiat de 15 ani. După critici vehemente, el s-a decis să se opună public căsătoriilor aranjate între copiii din comunitatea romă”, scrie ediţia electronică a revistei Der Spiegel.

Corespondent la Bucureşti, special pentru Cioabă

Jurnaliştii de la La Libre Belgique creionează portretul autointitulatului rege, folosindu-se de o aluzie la numele unei celebre formaţii muzicale, Gypsy Kings, şi titrând:”Florin Cioabă, le Gypsy King” un comentariu despre personalitatea acestuia. “Florin Cioabă a moştenit titlul de la tatăl său. El afirma că este liderul a 3 milioane de persoane, dar nu era singurul. Comunitatea romă are trei lideri distincţi, fiecare estimându-se mai legitim decât celălalt: Florin Cioabă, Dan Stănescu, şi el rege autoproclamat, precum şi Iulian Rădulescu, 'împăratul romilor'”, exclamă jurnaliştii belgieni. Care subliniază că “România nu este campioană în materie de integrare a romilor”, reamintind că “Cioabă i-a scris preşedintelui francez Nicolas Sarkozy pentru a-i cere mai multă clemenţă faţă de romi”.

Primul tribunal rom
La Libre Belgique scrie şi că Florin Cioabă a instituit la Sibiu primul tribunal rom, condus de fiul său, pentru rezolvarea unor chestiuni pe care, după părerea sa, “justiţia română nu le-ar fi putut înţelege”, fără ca, totuşi, să se substituie justiţiei instituţionale, după cum el însuşi a dat asigurări. “Este cumva eterna dilemă a unei comunităţi care încearcă să îşi pună în evidenţă valorile, dar care rămâne totuşi la marginea societăţii în România”, comentează La Libre Belgique, care şi-a trimis un corespondent la Bucureşti pentru a scrie reportajul despre Cioabă.

Conflict politic
“La fel ca şi tatăl său, a fost foarte bogat şi a fost în relaţii apropiate cu toate Guvernele României. Incidentul din Turcia a declanşat un conflict între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, ambii rivali încercând să demonstreze o apropriere deosebită de bărbatul aflat pe moarte”, consideră Hamburger Abendblatt.
“Cel mai titrat cardiolog din România a fost trimis de Traian Băsescu în Turcia să salveze viaţa lui Florin Cioabă, regele romilor. Decesul lui Cioabă l-a facut pe Băsescu să îşi exprime public condoleanţele faţă de familia şi comunitatea romă. Tabăra adversă a lui Florin Cioabă e condusă de Împăratul Iulian Rădulescu. Rivalitatea dintre adepţii împăratului şi ai regelui s-a încheiat la începutul anului 2013”, adaugă jurnaliştii de la Magyar Hirlap.

“Avea reputaţia unui înţelept”

Radio France Internationale remarcă faptul că în comunitatea romă din România Cioabă avea mai degrabă reputaţia unui înţelept. “Cu fizicul său impresionant şi vocea sa calmă, el s-a autoproclamat rege la moartea tatălui său”, notează RFI, care subliniază că Cioabă era o figură respectată în această comunitate săracă, care are dificultăţi în a se integra în societate”.
“Puţin înainte de moartea lui Cioabă, Băsescu a trimis un medic reputat să îl consulte. Ponta a considerat insolent apelul făcut de preşedinte tocmai la serviciile unui medic deferit justiţiei pentru corupţie. Popularul Băsescu şi socialistul Ponta se află într-un conflict permanent, miza printre altele fiind independenţa justiţiei”, subliniază cei de la Stuttgarter Zeitung.

Cea mai mare minoritate etnică a Europei
“Numărând 12 milioane de persoane, romii sunt cea mai mare minoritate etnică a Europei. Doar în Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria trăiesc aproape 4 milioane de romi, jumătate dintre aceştia fiind sub 20 de ani. Ei aparţin de acele grupuri care suferă cel mai mult în Europa din cauza sărăciei, a şomajului şi a analfabetismului”, notează stern.de.
“De numele lui Cioabă se leagă celebrele păpuşi rome. El a solicitat ca, alături de comunitatea evreiască, romii să fie declaraţi victime al Holocaustului din România si a cerut despăgubiri Germaniei pentru victimele rome din lagărele de la Auschwitz şi Birkenau. Printr-un film documentar controversat, Cioabă a atras atenţia asupra suferinţei romilor din perioada nazistă. A fost consilier local în 1996 şi a candidat în 2000 la funcţia de primar al Sibiului. Aproprierea lui de Traian Băsescu a fost de multe ori criticată”, subliniază şi nachrichten.at.

×