x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gyurcsany aruncă în aer proiectul South Stream

Gyurcsany aruncă în aer proiectul South Stream

de Mihaela Matachita    |    24 Mar 2009   •   00:00
Gyurcsany aruncă în aer proiectul South Stream
Sursa foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Unul dintre principalii susţinători ai politicii energetice a Gazprom în Europa, actualul premier ungar, Ferenc Gyurcsany, a "aruncat în aer" proiectul gazoductului South Stream prin retragerea sa din funcţie, potrivit ziarului economic rus Kommersant.



Într-un articol cu titlul "Gazprom pierde sprijinul în Europa de Est", Kommersant afirma ieri că, prin demisia premierului ungar, monopolul rus din domeniul gazelor naturale Gazprom îşi pierde unul dintre cei mai importanţi lobby-işti ai proiectului european, iar diminuarea sprijinului politic pentru South Stream în UE, împreună cu dificultăţile financiare ale Gazprom ar putea bloca realizarea acestui proiect.

OBSTACOLUL
Ferenc Gyurcsany şi-a anunţat intenţia de a părăsi funcţia, sâmbătă, la Congresul Partidului Socialist Maghiar (MSZP), ca urmare a scăderii popularităţii Guvernului său minoritar pe fondul crizei. "S-a spus că persoana mea reprezintă unicul obstacol în calea reformelor anticriză profunde. Sunt gata să elimin acest obstacol şi să-mi dau demisia. Ungaria are nevoie de un nou Guvern sub un nou prim-ministru", a explicat Gyurcsany, care a cerut pentru luni un vot de neîncredere Parlamentului. El însă nu a numit un succesor, dar duminică a afirmat că noul Guvern ar putea avea şi membri ai opoziţiei de dreapta.

În 2006, Gyurcsany a fost primul premier ungar de la căderea comunismului care şi-a păstrat funcţia. Dar în septembrie, acelaşi an, au început revolte, după publicarea unei înregistrări în care Gyurcsany recunoştea că a minţit naţiunea în scop electoral cu privire la finanţele ţării. În octombrie 2008, puternic lovită de criza globală a creditului, Ungaria a contractat un împrumut de 18,5 miliarde de euro de la FMI. Gyurcsany a redus deficitul bugetar, dar nu a câştigat sprijinul populaţiei pentru reforme economice. Demisia lui a surprins neplăcut Moscova, care pierde pe unul dintre cei mai consecvenţi susţinători ai South Stream, rival al gazoductului Nabucco, proiect sprijinit de UE şi la care participă România. Premierul demisionar acceptase să participe la South Stream, inspirat de Gazprom şi firma italiană Eni, în decembrie 2007.

Demisia a intervenit la numai două săptămâni de la semnarea, la Moscova, în prezenţa premierului rus Vladimir Putin şi a lui Gyurcsany, a unor acorduri privind construcţia tronsonului ungar al South Stream şi condiţiile tranzitului de gaze prin Ungaria. Acum, gazoductul depinde de susţinerea din partea noului Guvern de la Budapesta. Ori, opoziţia ungară se opune cooperării cu Gazprom, mai ales după războiul ruso-ucrainean al gazelor din această iarnă. Cotidianul rusesc sugera că, după retragere, Gazprom l-ar putea coopta pe Gyurcsany, mai ales că funcţia de director al South Stream AG este vacantă. Moscova îi propusese această funcţie şi ex-premierului italian Romano Prodi, care a refuzat. Dar fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, a acceptat oferta pentru North Stream.
 

Răgaz de trei săptămâni

Ferenc Gyurcsany va rămâne premier cel puţin până la 14 aprilie, potrivit preşedintelui Parlamentului din Ungaria, Katalin Szili, a relatat AFP, citând MTI. Gyurcsany a propus o moţiune de cenzură constructivă împotriva lui însuşi, pentru a schimba premierul fără alegeri anticipate. Moţiunea ar putea fi prezentată la 6 aprilie, după desemnarea noului premier de către un congres extraordinar al MSZP.

Fostul guvernator al Băncii Centrale, Gyorgy Suranyi, ar putea fi unul dintre candidaţii agreaţi atât de socialişti, cât şi de principala formaţiune de opoziţie. Presa a vehiculat ca posibil succesor şi numele fostului ministru de Finanţe, controversatul Lajos Bokros. Majoritatea ungurilor vrea un nou premier independent politic, potrivit cotidianului Nepszabadsag. Ieri, Poliţia din Budapesta a încercuit reşedinţa lui Gyurcsany de teama unor demonstraţii violente.

×
Subiecte în articol: externe south gyurcsany stream south stream