x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hackerii atacă Postfinance şi Mastercard, după măsurile luate de acestea împotriva WikiLeaks

Hackerii atacă Postfinance şi Mastercard, după măsurile luate de acestea împotriva WikiLeaks

08 Dec 2010   •   16:57

Aceşti hackeri, regrupaţi sub numele "AnonOps" şi care susţin că luptă împotriva cenzurii şi a drepturilor de autor, au lansat operaţiunea "Payback" (Răzbunarea), potrivit site-ului lor de Internet, anonops.net. "Primul război informatic a început. Câmpul de bătălie este WikiLeaks", au afirmat ei.

Printre victime se numără site-ul de Internet Postfinance.ch, filiala de servicii financiare a Poştei elveţiene, care a găzduit, apoi a închis un cont al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange.

Începând de luni seara, Postfinance.ch suferă atacuri de tip negarea serviciului (DDos), prin care site-ul este surpaîncărcat şi devine indisponibil, a precizat un purtător de cuvânt al institutului financiar.

"De la închiderea contului (lui Julian Assange), mai multe grupuri au lansat operaţiunea «Payback» pentru a bloca Postfinance, simulând sute de mii de conexiuni la site în scopul de a-l supraîncărca", a precizat el.

Hackerii aflaţi la originea acestor atacuri, au anunţat pe site-ul lor că au atacat şi site-ul Mastercard. "Grupul care a dezactivat o bancă elveţiană a dezactivat acum şi Mastercard.com", au declarat ei pe contul lor de Twitter.

Site-ul întreprinderii de carduri de credit era într-adevăr indisponibil în jurul orei 11.00 GMT (13.00 ora României). Un purtător de cuvânt al Mastercard, contactat de AFP, nu a vrut totuşi să confirme dacă acesta este vizat de atacuri informatice.

Alte site-uri de Internet aflate în legătură cu WikiLeaks au fost atacate de hackeri neidentificaţi, în special serviciul de plăţi PayPal, dar şi site-ul şi mesajele electronice ale avocatului celor două suedeze care îl acuză pe fondatorul WikiLeaks Julian Assange de "viol şi agresiune sexuală".

În ceea ce priveşte Postfinance, purtătorul de cuvânt a dat asigurări că aceşti "hackeri" nu au pus în pericol securitatea sistemului de plăţi sau de administrare a conturilor. "Situaţia s-a ameliorat miercuri, dar atacurile continuă", a adăugat el.

Postfinance a anunţat luni că a închis contul lui Assange, din cauza unor "date false privind domiciliul său". Această decizie a fost luată în mod "autonom şi fără presiuni din partea cuiva", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Banii din contul lui Assange vor putea fi viraţi în orice moment într-un alt cont, a declarat purtătorul de cuvânt.

×