x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hakodate, fantoma unui port

Hakodate, fantoma unui port

de Sînziana Stancu    |    11 Mar 2011   •   20:24
Hakodate, fantoma unui port
Sursa foto: /Reuters

Istoricul port Hakodate, din Insula Hokkaido lovită de tsunami arăta că în filmele cu fantome, după trecerea valului ucigaş.

Deşi valul care l-a lovit a avut o înălţime de 2 metri, a fost devastator, ajungând până în mijlocul oraşului-port. 30.000 de persoane au fost evacuate, făcându-l să arate ca un oraş al fantomelor. Cutii de lemn şi containere cu peşte au fost împrăştiate de val în aproape tot oraşul. Mii de locuitori speriaţi, în special cei din zonele mai apropiate de coastă, au plecat de-acolo, de teama că un alt tsunami ar putea lovi insula, relatează AFP. Ei spuneau că îşi vor petrece noaptea "cu ochii deschişi”, în adăposturi special amenajate, pentru că replicile seismice nu mai conteneau.

"A fost cel mai mare cutremur pe care l-am simţit vreodată. Am crezut că voi muri”, a spus o studentă de 22 de ani, venită în vizită în oraş, împreună cu prietenul ei din Fukuoka (vestul Japoniei). Unul dintre localnici, Kinji Kakimura, care locuieşte împreună cu soţia sa, cu soacra şi cu un căţel într-un apartament dintr-un bloc situat în apropiere de port, a povestit că atunci când familia lui a fost evacuată, a trebuit să îi ia pe toţi ai casei în maşină, pentru că soacra sa, în vârstă de 85 de ani, nu putea să meargă repede.

Pe străzile din portul Hakodate, spre seară, puteau fi văzuţi doar poliţiştii şi pompierii, care patrulau oraşul şi controlau dacă mai sunt persoane de evacuat şi trimis în adăposturile speciale.

×