x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Harvard i-a retras invitaţia fostului militar transsexual Chelsea Manning de a participa ca profesor invitat

Harvard i-a retras invitaţia fostului militar transsexual Chelsea Manning de a participa ca profesor invitat

15 Sep 2017   •   19:20
Harvard i-a retras invitaţia fostului militar transsexual Chelsea Manning de a participa ca profesor invitat

 Universitatea Harvard i-a retras invitaţia de profesor invitat adresată fostului militar transsexual Chelsea Manning, care a divulgat secrete de stat portalului WikiLeaks, o decizie foarte criticată de responsabili ai serviciilor de informaţii americane, relatează EFE. 

Institutul politic John F. Kennedy al Harvard anunţase miercuri angajarea lui Manning ca profesoară invitată pentru a ţine dezbateri despre "chestiuni de identitate ale comunităţii homosexuale şi transsexuale" din forţele armate ale SUA, o propunere care a fost ulterior retrasă. 

"Acum cred că desemnarea lui Chelsea Manning ca profesor invitat a fost o greşeală, pe care o asum cu responsabilitate", a precizat într-un comunicat decanul Institului John F. Kennedy, Douglas Elmendorf. 

El a explicat că greşeala a fost de a-l desemna pe Manning cu titlul de "profesor invitat" având în vedere că multă lume consideră acest lucru o onoare, deşi institutul acordă această invitaţie la "sute" de persoane care participă la programele sale, chiar şi pentru câteva ore. 

Deşi i-a retras invitaţia de a participa ca profesor invitat, Elmendorf a spus că Manning are uşile deschise pentru a veni la Harvard şi a ţine discursuri. 

Reacţia lui Elmendorf intervine după ce directorul CIA, Mike Pompeo, şi-a anulat pledoaria prevăzută la Universitatea Harvard în urma invitaţiei adresate lui Manning. Mike Pompeo care a studiat Dreptul la Harvard în anii 90 s-a declarat "întristat" şi "ruşinat" de invitaţia adresată lui Mannig pe care l-a considerat "un trădător". 

Manning, 29 de ani, a fost eliberat în luna mai din închisoare după ce a ispăşit şapte ani, a cincea parte din sentinţa care i-a fost impusă, datorită graţierii de care a beneficiat la încheierea mandatului fostului preşedinte Barack Obama (2009-2017). 

În perioada în care a fost analist al armatei, el a divulgat în 2010 portalului WikiLeaks, deţinut de australianul Julian Assange, peste 700.000 de documente secrete despre războiul din Irak şi Afganistan şi emailuri ale Departamentului de Stat, fapt ce a presupus un mare eşec pentru diplomaţia americană şi a alimentat o dezbatere despre rolul Washingtonului în lume. 

După ce a fost condamnat, el a cerut să facă o operaţie de schimbare de sex, schimbându-şi numele din Bradley în Chelsea Manning.AGERPRES

×