x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Havana - "El lider Maximo" ia o pauza

Havana - "El lider Maximo" ia o pauza

de Irina Cristea    |    02 Aug 2006   •   00:00
Havana - "El lider Maximo" ia o pauza

Fidel Castro nu mai este presedintele Cubei. Nu l-a ingenuncheat vreo tentativa de eliminare "made in America", ci o interventie chirurgicala.

Unul dintre cei mai longevivi sefi de stat din lume nu se simte prea bine. Cu mai putin de doua saptamani inainte sa implineasca 80 de ani, presedintele Cubei, Fidel Castro, i-a predat puterea fratelui sau, Raul.

TEMPORAR. Schimbarea de stafeta la varful controversatului regim de la Havana are titlu temporar, a asigurat "El Lider Maximo", explicand ca are nevoie de o pauza pentru a se ingriji de sanatate. Explicatia le-a parvenit cubanezilor chiar de la sursa, prin intermediul unui comunicat citit in direct la televiziunea cubaneza. "Zile si nopti de munca intensa au facut ca sanatatea mea, care a rezistat la toate incercarile, sa fie supusa unui stres extrem. Acest lucru mi-a provocat o criza intestinala acuta cu sangerari mari, care necesita o interventie chirurgicala complexa. Operatia ma obliga sa fac o pauza pentru mai multe saptamani, departe de responsabilitatile si functiile mele", si-a informat Castro poporul.

SALBA DE FUNCTII. Titlul suprem in stat i-a fost transferat lui Raul Catro, fratele cu cinci ani mai mic al presedintelui si al doilea om in ierarhia de la Hvana. Lui i-au mai revenit, acum, o salba intreaga de alte functii: prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC), cea de sef al Fortelor Armate Revolutionare (FAR) si cea de presedinte al Consiliului de Stat (Guvernul).

OMUL CU TRABUCUL. Dintre liderii aflati la putere in diverse colturi ale lumii, Fidel Castro face parte din categoria speciala a celor care reusesc sa atraga atentia printr-o viata personala colorata. Imaginile cu el tragand tacticos din trabuc sunt emblematice, la fel ca succesul la femei, stilul jovial si uniforma kaki, de care nu se desparte.

Epocale sunt si cateva dintre remarcele cu care isi condimenta discursurile de doua sau chiar mai multe ore: "Revolutia este dictatura celor exploatati asupra exploatatorilor" sau "Universitatile le sunt deschise doar celor care imi impartasesc convingerile revolutionare". Si ofertele sale fata de statele "pretine" erau, adesea, neobisnuite. Recent, Havana se arata dispusa sa faca un troc cu bulgarii, trimitandu-le fructe de mare, zahar nerafinat, trabucuri si vestitul rom de Havana si cerand, in schimb, vapoare dezmembrate, vin si produse lactate.

CUBA SI DATORIA FATA DE ROMANIA
Romania are de recuperat de la Cuba o creanta a carei valoare se ridica anul trecut la peste un miliard de ruble transferabile (sau ruble convertibile). Cu toate ca statul cubanez a recunoscut datoria pe care o are catre Romania, aceasta este foarte greu de recuperat, deoarece autoritatile de la Havana nu doresc sa negocieze, cu toate ca partea romana a incercat in mai multe randuri sa inceapa discutiile pe aceasta tema. Cele doua parti ar trebui sa se inteleaga asupra ratei de convertibilitate la care sa se faca schimbul, insa cele mai optimiste proiectii indica o rata de recuperare posibila de numai 15 centi la dolar. Anul trecut, o delegatie romana a fost la Havana pentru a discuta despre posibilitatea recuperarii datoriei si pentru a incerca stabilirea unui coeficient de conversie rubla transferabila/dolar SUA, insa discutiile au ramas fara rezultat. (Iohanna Onaca Purdea)

FIDEL SI CEAUSESCU
"Ceausescu - Castro" sau "Romania - Cuba" au fost cateva dintre lozincile scandate in ziua de 26 mai 1972 in fata cladirii fostului Comitet Central al Partidului Comunist Roman. Cei doi "tovarasi" de revolutie socialista, Nicolae Ceausescu si Fidel Castro, avusesera o intalnire dominata de caldura prieteneasca si camaraderie, cum se arata intr-o depesa de atunci a agentiei Agerpres. La finalul vizitei, liderul de la Havana s-a ales cu ordinul "Steaua Republicii Socialiste Romania", pentru merite speciale in lupta pentru libertate si suveranitate in fata amenintarii imperialiste. (Irina Cristea)

"CUBA LIBRE" LA MIAMI
FESTIVAL. Cubanezii din SUA au petrecut in strada
Pe ritmuri latino, cu claxoane si cutii de conserve, exilatii cubanezi din Miami au iesit in strada, dupa anuntul de retragere a lui Fidel Castro. Cantand in cor "Viva Cuba Libre", cei 650.000 de membri ai opozitiei din exil erau convinsi ca scapasera de "batranul dictator". "S-a terminat acum. Daca si-a transferat puterea, nu mai are mult de trait", a declarat Mercedes Armas-Bach, o magistrata din capitala statului Florida. In acelasi timp, Ana Maria Lamar nu-si putea ascunde o oarecare tristete: "Chiar daca declaratia este simbolul declinului lui, clanul Castro ramane puternic in Cuba". (Alexis Munteanu)
×
Subiecte în articol: externe havana fidel castro castro