x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hemingway, pe lista spionilor KGB din Statele Unite

Hemingway, pe lista spionilor KGB din Statele Unite

10 Iul 2009   •   00:00
Hemingway, pe lista spionilor KGB din Statele Unite
Sursa foto: /AFP

Celebrul scriitor american, Ernst Hemingway, a fost recrutat de KGB, serviciile secrete sovietice, pentru a spiona Statele Unite, potrivit volumului "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America", editat de Universitatea Yale, pe baza informaţiilor oferite de Alexander Vassiliev, un fost ofiţer KGB, a relatat guardian.co.uk.



Recrutat de KGB, Hemingway a primit numele de cod "Argo", potrivit unor însemnări din arhiva KGB din perioada lui Stalin, descoperite de Vassiliev în anii 1990, când Moscova a autorizat consultarea documentelor serviciilor secrete. Pe lângă Vassiliev, volumul "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America" îi mai are ca autori pe John Haynes şi Harvey Khler.

În documentele descoperite, Hemingway este considerat "un spion diletant". El a fost recrutat de KGB în timpul unei vizite în China în 1941. Scriitorul "şi-a exprimat dorinţa să-i ajute" pe agenţii ruşi sub acoperire din Havana şi din Londra, dar el "nu a oferit KGB-ului nici o informaţie politică de valoare" şi "nu a putut fi verificat în practică", potrivit documentelor ruseşti. Contactul cu "Argo" a fost întrerupt la sfârşitul acelui deceniu.

Dezvăluirile din ultimii ani nu au fost întotdeauna plăcute pentru unii dintre scriitorii sau artiştii de stânga care şi-au câştigat reputaţia în Războiul Civil din Spania, comentează guardian.co.uk. Hemingway, care a trăit mulţi ani în Cuba, la Finca Vigia, este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1954. Întors în SUA în 1960, pe 3 iulie 1961, el s-a sinucis la vârsta de 61 de ani. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe