x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hezbollah deţine 40.000 de rachete!

Hezbollah deţine 40.000 de rachete!

05 Aug 2009   •   00:00

Organizaţia şiită sud-libaneză Hezbollah dispune în prezent de 40.000 de rachete, iar militanţii săi sunt instruiţi în folosirea de rachete capabile să lovească Tel Avivul, relatează cotidianul britanic The Times.



Datele publicate de cotidianul britanic se bazează pe declaraţiile făcute de gen. de brigadă israelian Alon Friedman, comandantul adjunct al regiunii militare de nord, care a declarat de asemenea că arsenalul de care dispune Hezbollah este o expresie a îngrijorării care domneşte la Teheran cu privire la posibilitatea unui atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene. Într-o asemenea eventualitate, principala ripostă iraniană va veni din partea organizaţiei Hezbollah.

The Times susţine că a intrat în posesia imaginilor video în care se vede în mod clar cum militanţi Hezbollah încercau să salveze rachetele înmagazinate în depozitul de muniţii din localitatea sud-libaneză Hirbet Salim, distrusă de un incendiu la 14 iulie 2007, în timp ce erau ridicate obstacole în calea forţelor ONU de menţinere a păcii în Liban UNIFIL, care căutau să cerceteze originea incidentului.

Un comunicat oficial al UNIFIL susţine că depozitul de muniţii distrus de o deflagraţie ale cărei cauze nu au fost elucidate aparţine organizaţiei Hezbollah şi nu era nicidecum vorba de un depozit abandonat, ci de un depozit întreţinut la zi pentru a putea fi folosit în orice moment.

The Times susţine de asemenea că Hezbollah a achiziţionat pentru prima oară rachete sol-aer portabile SA18, care reprezintă o ameninţare pentru elicopterele şi avioanele de luptă israeliene, iar combatanţii săi sunt instruiţi în Siria în folosirea lor. Cu o altitudine maximă de 11.000 m, rachetele SA18 pot fi lansate individual sau de pe un vehicul şi sunt extrem de eficace şi împotriva dronelor israeliene care efectuează frecvente zboruri de recunoaştere în Libanul de sud. Îngrijorată că intrarea rachetelor SA18 în posesia combatanţilor Hezbollah ar putea provoca o reacţie militară israeliană, Siria a interzis introducerea lor în Libanul de sud.

Cât despre rachetele Hezbollah capabile să lovească Tel Avivul, acestea sunt de tipul Fateh 110, cu o rază de acţiune de până la 200 km şi o încărcătură explozivă de 500 kg.

×
Subiecte în articol: externe