x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary Clinton este satisfăcută de eliberarea ziaristelor din SUA

Hillary Clinton este satisfăcută de eliberarea ziaristelor din SUA

05 Aug 2009   •   00:00

Secretarul de stat american Hillary Clinton, aflată la Nairobi, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu eliberarea celor două ziariste americane deţinute în Republica Populară Democrată Coreeană /RPDC, Coreea de Nord/, graţie unei misiuni de bune oficii a soţului său, fostul preşedinte Bill Clinton, relatează agenţiile de presă internaţionale.



"Evident, sunt foarte fericită şi uşurată să aflu că cele două tinere sunt în drum spre casă /.../ Am vorbit cu soţul meu în avion şi totul se desfăşoară corespunzător"", a indicat dna Clinton, care a sosit marţi seara în Kenya, în cadrul unui turneu în şapte ţări africane.

Bill Clinton, care a efectuat o vizită neanunţată în regiune, a părăsit miercuri RPDC însoţit de cele două jurnaliste americane condamnate la 12 ani închisoare de autorităţile de la Phenian, Laura Ling şi Euna Lee, graţiate după întâlnirea pe care fostul şef al Casei Albe a avut-o cu liderul nord-coreean Kim Jong-Il.

Angajate ale postului de televiziune Current TV, ziaristele au fost arestate la 17 martie, după ce au pătruns ilegal pe teritoriul RPDC venind din China, unde realizau o anchetă despre refugiaţii nord-coreeni. În luna iunie, un tribunal din Phenian le-a condamnat la 12 ani închisoare pentru trecerea fără viză a frontierei, "denigrarea" regimului comunist nord-coreean şi un "delict grav", al cărui conţinut nu a fost dezvăluit de către judecători.

Luna trecută, secretarul de stat a cerut amnistierea tinerelor, afirmând că acestea îşi regretă faptele, iar familiile lor sunt extrem de îndurerate.

×
Subiecte în articol: externe