x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary Clinton: Iranul încearcă să influenţeze rezultatul revoltelor din lumea arabă

Hillary Clinton: Iranul încearcă să influenţeze rezultatul revoltelor din lumea arabă

03 Mar 2011   •   09:53

"Deşi Iranul nu are relaţii cu opoziţia, iar în unele cazuri are relaţii proaste cu sunniţii, cu Fraţii Musulmani sau alte grupuri pe care nu le agreează, face tot ce poate pentru a influenţa rezultatul în aceste locuri", a afirmat Clinton, în cursul unei depoziţii în Senatul american.

Conform şefei diplomaţiei americane, Iranul ar folosi Hezbollah, "intermediarul" său în Liban, pentru a contacta mişcarea palestiniană Hamas, "care la rândul său comunică cu omologii din Egipt".

"Ştim că ei contactează opoziţia din Bahrain. Ştim că iranienii sunt foarte implicaţi în mişcările de opoziţie din Yemen", a continuat ea.

"Fie că este direct sau prin intermediari, ei caută fără încetare să influenţeze evenimentele, au o politică externă foarte activă", a precizat Clinton, potrivit Mediafax.

Şefa diplomaţiei americane a subliniat că popoarele care au lansat "primăvara arabă" vor să fie ajutate, dar să menţină la distanţă intervenţiile străine.

"Dificultatea este să-i ajutăm fără a da impresia că vrem" să le luăm revoluţia, iar "aceasta este de asemenea o provocare pentru iranieni", a explicat ea.

Ei "nu au mulţi prieteni, dar încearcă să atragă unii noi", a insistat ea. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a apreciat marţi că valul de revolte din lumea arabă, pentru reforme democratice, a slăbit al-Qaida şi Iranul.

"Comportamentul armatei din Tunisia şi Egipt şi, dacă excludem o scurtă perioadă de violenţe, în Bahrain, contrastează izbitor cu reprimarea sălbatică exercitată de iranieni împotriva tuturor celor care îndrăznesc să manifesteze", a mai spus Gates.

×