x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary Clinton pierde în sondaje

Hillary Clinton pierde în sondaje

16 Sep 2016   •   10:25
Hillary Clinton pierde în sondaje

Cu circa 50 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale americane, avansul lui Hillary Clinton se evaporă în sondaje, fapt ce îngrijorează tabăra democraţilor, a căror candidată suscită din ce în ce mai puţin entuziasm în rândurile susţinătorilor săi, potrivit AFP. 

Media sondajelor de la sfârşitul lunii august nu indică decât un avans de 1,8 puncte procentuale faţă de Donald Trump la nivel naţional, ceea ce reprezintă o scădere cu 4 puncte în două săptămâni. În statele-cheie unde se va decide soarta alegerilor, Donald Trump se situează în prezent în frunte, în Ohio (46% faţă de 41%) şi în Florida (47% pentru Trump, 44% pentru Clinton), potrivit unui sondaj CNN-ORC. 

Candidata democrată, care şi-a reluat campania joi după trei zile de repaus pentru a-şi trata pneumonia, îşi păstrează seninătatea. "Am spus întotdeauna că va fi un scrutin strâns", a declarat ea. Dar, ca un semn al îngrijorării democraţilor, echipa sa de campanie a anunţat că fostul său adversar Bernie Sanders, foarte popular printre tineri, şi senatoarea Elizabeth Warren vor face campanie pentru ea în acest weekend în Ohio. 

"Am avut o lună incredibilă, există mult entuziasm", a spus la rândul său Donald Trump. 

Nu este pentru prima oară când cei doi candidaţi concurează de pe poziţii egale: această egalitate s-a înregistrat pentru scurt timp la sfârşitul lunii mai, după care Trump a început să piardă din nou teren. 

Dar cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor, dna Clinton suscită din ce în ce mai puţin entuziasm: doar 38% dintre democraţi se declară foarte entuziaşti, faţă de 47% în august, potrivit unui sondaj al New York Times/CBS. Şi în timp ce 55% dintre alegătorii lui Trump se declară foarte entuziasmaţi la ideea că îl vor vota, în tabăra lui Clinton entuziaştii nu mai sunt decât 36%. 

Prin urmare, mobilizarea la vot va fi esenţială pentru a câştiga. 

Site-ul Five Thirty Eight, care analizează sondaje, date istorice şi economice, estimează că Hillary are 60,1% şanse să câştige alegerile, faţă de 39,8% în cazul lui Trump. La 8 august, Hillary Clinton era creditată cu 79,5% din şansele de câştig, în timp ce Trump cu 20,5%. 

De când şi-a schimbat echipa de campanie, Trump a devenit mai disciplinat, mesajul său este mai structurat şi insultele au dispărut. Noua sa directoare de campanie Kellyanne Conway este foarte prezentă pe platourile de televiziune. 

"El a avut două săptămâni bune după călătoria în Mexic" la începutul lunii, comentează Robert Shapiro, expert politic de la Universitatea Columbia din New York. "(...) vorbeşte mai mult despre subiecte: politica externă, economie, familie. Ştacheta pentru el nu este foarte ridicată, dar a progresat în eforturile de a părea mai prezidenţial." 

Spre deosebire de el, Hillary Clinton, care nu reuşeşte de mai multe luni să se desprindă de scandalul e-mailurilor sale şi de atacurile rivalului său republican împotriva Fundaţiei Clinton, şi-a adăugat nefericita declaraţie despre alegătorii "jalnici" ai lui Trump. Iar Hillary Clinton "nu a gestionat (situaţia privind) pneumonia în cel mai bun mod", afirmă Shapiro. Tăcerea sa iniţială a confirmat, potrivit lui, "percepţia alegătorilor că ea nu este transparentă". 

Democraţii "au de ce să se neliniştească", apreciază el, adăugând însă că dna Clinton are încă "multe moduri de a câştiga colegiul electoral". 

Alegerile prezidenţiale americane sunt de fapt un scrutin indirect în care sondajele naţionale nu sunt cele mai importante. 

Alegătorii votează pentru "mari electori" (colegiul electoral) al căror număr variază în funcţie de state. Un candidat are nevoie de majoritatea acestor mari electori (270 din 538) pentru a câştiga. 

Unele state-cheie 'cântăresc' mai mult decât altele şi pot chiar să răstoarne rezultatul. Printre acestea sunt Florida, Ohio, Pennsylvania şi Carolina de Nord. 

Faţă de sondaje, apropierea primei dezbateri prezidenţiale în 26 septembrie - crucială - nu este neapărat o veste bună pentru democraţi, chiar dacă Hillary Clinton, fostă senatoare de New York, fostă secretar de stat şi candidată pentru a doua oară la preşedinţie, are experienţa acestui exerciţiu. 

"Din punct de vedere istoric, în aceste prime dezbateri, preşedintele în exerciţiu şi candidatul în frunte tind să facă mai puţin bine decât challengerul lor", explică Robert Shapiro. "Ştacheta este mai ridicată pentru ea decât pentru Trump", pentru care aşteptările sunt reduse, adaugă el. 

×
Subiecte în articol: hillary clinton