x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary Clinton are un cheag de sânge în creier

Hillary Clinton are un cheag de sânge în creier

31 Dec 2012   •   09:13
Hillary Clinton are un cheag de sânge în creier

 Hillary Clinton a fost spitalizată după ce a suferit o tromboză (obturarea unui vas sangvin cu un cheag de sânge) în urma unei comoţii cerebrale, acum două săptămâni, a anunţat duminică unul dintre consilierii săi, în contextul în care secretarul de Stat nu a mai apărut public de la 7 decembrie, informează Mediafax.

Şefa diplomaţiei americane, în vârstă de 65 de ani, urma să revină la Departamentul de Stat luni, după o serie de probleme de sănătate cu care s-a confruntat după ce s-a întors, în urmă cu trei săptămâni, dintr-un turneu în Europa, şi cu mai puţin de o lună înainte să fie înlocuită în funcţie de John Kerry, nominalizat ca succesor al său de către preşedintele Barack Obama.
Într-un scurt comunicat, cel mai apropiat consilier al său, Philippe Reines, este citat afirmând că "în cursul examenelor efectuate astăzi (duminică), medicii doamnei Clinton au descoperit că un cheag de sânge s-a format în urma comoţiei cerebrale pe care a suferit-o acum câteva săptămâni".
"I se administrează anticoagulante şi este internată la spitalul presbiterian din New York, pentru ca tratamentul său să fie urmărit în cursul următoarelor 48 de ore", a adăugat el.
Clinton, care a fost afectată de o flebită în 1998, pe când soţul ei, Bill Clinton, era preşedintele Statelor Unite.
Departamentul de Stat a efectuat comunicări în mod regulat, în ultimele trei săptămâni, despre starea de sănătate a secretarului de Stat, dar fără să elimine total nelămuririle presei şi ale unor congresmeni republicani cu privire la absenţa îndelungată. Hillary Clinton  nu a efectuat nicio activitate publică începând de la 7 decembrie, dată la care s-a întors dintr-un turneu european.
Reines a anunţat mai întâi, la 9 decembrie, că Hillary Clinton a contractat un "virus gastric" care a obligat-o să anuleze un turneu în Africa de Nord. Aproximativ o săptămână mai târziu, la 15 decembrie, acelaşi consilier şi medicii lui Clinton au dezvăluit o "comoţie cerebrală" după un "leşin" cauzat de o "deshidratare puternică".
Medicii acesteia i-au recomandat, ulterior, să nu mai efectueze, până la "jumătatea lui ianuarie", turnee diplomatice cu avionul, aşa cum obişnuieşte, în toată lumea.
Problemele sale de sănătate au împiedicat-o să fie audiată, aşa cum era prevăzut, la 20 decembrie, în Congres, pe tema atentatului împotriva Consulatului american de la Benghazi, comis pe 11 septembrie. Acest atac terorist, în care au fost ucişi patru agenţi americani, inclusiv ambasadorul american în Libia, a declanşat o adevărată furtună politică la Washington, Departamentul de Stat fiind criticat dur pentru "eşecuri" în materie de securitate.
Republicanii reclamă audierea lui Clinton, şi fac din acest lucru o condiţie pentru aprobarea în Senat a nominalizării succesorului ei, John Kerry.
La nominalizarea lui John Kerry, la 21 decembrie, preşedintele Obama a declarat că a "putut să vorbească" cu "prietena" sa, care "continua să se refacă".
Departamentul de Stat a oferit în mod frecvent asigurări că Hillary Clinton lucrează de la domiciliu. "Se reface acasă" şi se va întoarce la birou "săptămâna viitoare", promitea Reines joi.
Clinton este, potrivit unei mărturisiri pe care a făcut-o în urmă cu câteva luni, "epuizată" de ritmul pe care şi-l impune de patru ani, în care a pretrecut, în total, aproape 400 de zile călătorind. Cu un milion de mile (peste 1,5 milioane de kilometri) parcurşi cu avionul şi 112 ţări vizitate, ea deţine, dintre toţi secretarii de Stat, recordul absolut în acest domeniu.
 
 

×
Subiecte în articol: hillary clinton tromboza