x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Holeră la granița României. Este primul caz după 103 ani. Cum se manifestă boala

Holeră la granița României. Este primul caz după 103 ani. Cum se manifestă boala

de Redacția Jurnalul    |    15 Sep 2024   •   22:40
Holeră la granița României. Este primul caz după 103 ani. Cum se manifestă boala
Sursa foto: Hepta/Iată cum se manifestă această boală și cât de gravă este

Este alertă în Bulgaria! S-a înregistrat primul caz de holeră, după 103 ani. Iată cum se manifestă această boală și cât de gravă este. Pacientul depistat cu holeră este un tânăr de 23 de ani.

Un caz de holeră a fost confirmat în Bulgaria, fapt ce marchează primul astfel de caz în țara vecină din ultimii 103 ani. Pacientul este un cetățean indian de 23 de ani care a călătorit recent în New Delhi, stând acolo din 13 august până pe 2 septembrie, conform informațiilor transmise de ministerul sănătății bulgar, citat de agenția bulgară Novinite.

Conform analizelor efectuate la Laboratorul Naţional de Infecţii Bacteriene Deosebit de Periculoase din cadrul Centrului Naţional de Boli Infecţioase şi Parazitare, tânărul în vârstă de 23 de ani a fost infectat cu holeră, o boală care nu a mai fost întâlnită în Bulgaria în ultimii 103 ani.

Pacientul a fost izolat de restul și a început tratamentul, astfel că în aceste momente starea lui de sănătate este bună. Deși băiatul nu a vizitat locuri publice, autoritățile din Bulgaria au luat măsuri sanitate în acest caz, pentru a evita răspândirea bolii.

Cum se manifestă holera

Pe cât de gravă este, pe atât de greu de depistat a devenit. Holera poate fi asimptomatică în faza incipientă. Se manifetă cel mai des prin diaree, fapt care îi duce pe oameni la spital.

Alte simptome ale holerei pot fi vărsături sau stări de greață. Este o boală foarte contagioasă, care poate fi transmisă chiar și de pacienții care nu prezintă niciun fel de simptome. Succesul în tratarea acestei boli depinde de cât de repede este depistată în cazul bolnavilor.

Istoric, holera a fost răspândită puternic în India, râul Gange fiind o sursă principală de infectare. Boala s-a răspândit la nivel global la începutul secolului al XX-lea, provocând mai mutle pandemii. 

În Bulgaria, holera a reprezentat o problemă serioasă de sănătate publică până la începutul anilor ’20. Ultima epidemie gravă s-a produs între 1914 și 1918, în timpul Primului Război Mondial, iar un ultim caz a mai fost detectat în 1921.

×