Un număr record de rezidenţi din Hong Kong trăiesc în sărăcie, în condiţiile în care o cincime din populaţie a căzut sub linia sărăciei, în ciuda creşterii economice a oraşului, notează publicaţia The Guardian.
Numărul de persoane care trăiesc dincolo de linia sărăciei a crescut la 1,35 milioane în 2016, aproximativ 20% din populaţia oraşului. Acesta este cel mai mare număr de săraci de când guvernul a început să publice statistici în 2009.
În ciuda bogăţiei opulente, în Hong Kong trăieşte o societate profund inegală, cu cea mai inaccesbilă piaţă imobiliară, în condiţiile în care săracii trăiesc în condiţii mizere. Hong Kong este şi locul celebrelor “case sicriu” – rânduri de cutii de lemne transformate în locuinţe micuţe.
În cea mai săracă zonă a oraşului, Sham Shui Po, casa celui mai mare număr de imigranţi şi minorităţi etnice, rata sărăciei a ajuns la aproape o pătrime din populaţie.
Oficiali din Hong Kong au afirmat că această creştere a sărăciei are ca sursă populaţia îmbătrânită. Rata rezidenţilor de peste 65 de ani este de aproximativ 32%.
“Creşterea economică nu poate ajuta clasa de jos”, a spus un purtător de cuvânt al Organizaţiei Societate pentru Comunitate. “Măsurilor guvernului pentru reducerea sărăciei le lipsesc puterea, precizia şi intensitatea”.
Grupul a cerut guvernului să treacă legi capabile să combată discriminarea pe criterii de vârstă şi să crească asistenţa socială pentru cei în vârstă. În Hong Kong, salariul minim pe economie este de 3,35 de lire pe oră şi este revizuit la fiecare doi ani.