x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hrana, noul inamic al Armatei

Hrana, noul inamic al Armatei

de Irina Cristea    |    14 Noi 2009   •   00:00
Hrana, noul inamic al Armatei
Sursa foto: Thaier al-Sudani/Reuters

Pentru ca militarii americani din Bagdad să nu se plictisească după ce au fost retraşi de pe străzi şi încartiruiţi în baza aeriană de lângă capitala Irakului, superiorii lor încearcă să-i distreze inclusiv prin diversificarea meniurilor de la popotă. Măsura îşi arată deja roadele - pe pulpele şi abdomenele militarilor, care se rotunjesc văzând cu ochii.



La baza militară Camp Libery, de lângă Bagdad, militarii americani nu se mai confruntă cu ameninţări directe la securitatea şi viaţa personală, dar asta nu înseamnă că au rămas fără duşmani. După ce au fost retraşi din misiunile de pe străzile capitalei irakiene şi încartiruiţi, principalii lor inamici au devenit pofta de mâncare şi oferta mai mult decât generoasă de la popotă şi de la fast-food-urile din baza militară, scrie The Times.

Pentru că militarii îşi petrec cea mai mare parte dintr-o zi la adăpostul elementelor de securitate din jurul bazei, aşteptând să fie trimişi acasă, mai-marii lor s-au gândit la soluţii care să le facă viaţa mai puţin plictisitoare. Îmbunătăţirea ofertei culinare le-a părut o idee bună. Au fost inaugurate, astfel, "Seara homarului", pentru care avioane-cargo fac transporturi regulate până în deşert, întru asigurarea materiei prime. Pentru militarii dispuşi să scoată bani din buzunar pentru mâncare s-a deschis, în urmă cu trei săptămâni, un mall ticsit cu restaurante. Cel mai frecventat este Royal China, unde un bucătar din Hong Kong pregăteşte delicioase specialităţi orientale. Mall-ul are parte de o competiţie demnă de luat în calcul din partea unui alt centru comercial de la Camp Liberty, unde militarii îşi aduc aminte de-acasă înfulecând la ieftinele şi cunoscutele localuri americane Taco Bell, Subway, Burger King sau Popeyes Chicken and Biscuits.

Cei care apreciază o masă bună obţinută şi cu puţină implicare personală pot cumpăra, de la supermarket, carne de porc şi cărbuni pentru a trage un grătar ca pe peluza propriei locuinţe.

FĂRĂ PREOCUPĂRI

În aceste condiţii, nu este de mirare că numărul soldaţilor obezi s-au dublat faţă de statisticile din 2003. Mulţi dintre cei cantonaţi în baza de la Bagdad fac haz de necaz, spunând că, odată ajunşi acasă, familia n-o să-i mai recunoască. "Când am plecat în Irak mă aşteptam la multe, dar la probleme cu greutatea, chiar nu!", a declarat, pentru The Times, unul dintre militari. Prin urmare, superiorii lor lucrează la planuri cu ajutorul cărora să-i ajute să încapă din nou în uniforme: ore de yoga, lecţii de dans, şedinţe de pedichiură, cluburi de literatură, karaoke. Orice, numai să-i ţină departe de mâncare. Misiune dificilă, mai ales că Ziua recunoştinţei bate la uşă, cu tot cu platourile sale încărcate cu friptură de curcan şi cartofi dulci.

×
Subiecte în articol: externe