x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Huawei revine după înfrângerea lui Trump

Huawei revine după înfrângerea lui Trump

de Şerban Mihăilă    |    01 Dec 2020   •   08:28
Huawei revine după înfrângerea lui Trump

Soarta războiului tehnologic declarat Beijingului de către administrația Trump este pe punctul să se schimbe, de când Germania a dat primele semne că va permite gigantului chinez de telecomunicații Huawei să construiască o parte din rețeaua sa 5G. Cel mai mare furnizor mondial de tehnologie mobilă de a cincea generație ar putea reintra astfel pe piața europeană, după înfrângerea suferită de Donald Trump la Casa Albă. 

 

 

Germania va permite companiei Huawei să construiască o parte din rețeaua 5G a țării, a anunțat publicația germană „Handelsblatt”, intrată în posesia textului unui proiect de lege pe care guvernul cancelarului Angela Merkel îl va înainta parlamentului luna viitoare. Decizia Berlinului de a nu bloca accesul unui anumit furnizor de echipamente la dezvoltarea structurii naționale 5G era așteptată de ceva vreme, mai exact după ce Joe Biden a câștigat alegerile de la Casa Albă în fața actualului președinte, Donald Trump, inițiatorul războiului economic contra Chinei. De altfel, încă din timpul campaniei electorale, consilierii lui Biden calificaseră drept „nerealistă” excluderea a miliarde de utilizatori Huawei din rețelele globale de comunicații. Mai mult, interzicerea echipamentului 5G al Huawei în Germania ar fi provocat perturbări majore, deoarece noua rețea de tehnologie mobilă de a cincea generație trebuie integrată cu echipamentul 4G deja existent. Și, în momentul de față, Huawei asigură 65% din structura 4G a „Deutsche Telekom”, principalul furnizor de servicii mobile din Germania, 55% din echipamentele „Vodafone”, precum și 50% din rețeaua companiei „Telefonica”. La începutul lunii, autoritățile de la Berlin considerau decizia în privința Huawei drept un deznodământ „în coadă de pește”, într-un moment în care grupurile de presiune ale industriei germane aveau divergențe majore pe această temă cu oficialitățile din domeniul securității, preocupate să nu-și atragă furia serviciilor americane de informații, aflate în plină campanie împotriva tehnologiei chineze. La scurt timp după înfrângerea lui Trump, balanța avea să fie însă înclinată în favoarea lobbyștilor din domeniul industriei, dornici să lucreze cu China, în condițiile în care această țară a trecut deja la dezvoltarea tehnologiei 6G.  

 

Chinezii iau o gură de oxigen

 

Germania pare să se alăture astfel altor două puteri economice mondiale, Japonia și Coreea de Sud, care, pe un ton politicos, dar ferm, au refuzat să excludă Huawei din rețelele lor, în luna octombrie, necedând presiunilor americane. Între celelalte puteri economice ale lumii, doar SUA, Marea Britanie, India și Taiwan intenționează să blocheze echipamentele 5G de la Huawei. În septembrie, ziarul rus „Kommersant” anunța că „rețeaua 5G a Rusiei va fi construită în China”. Informația a apărut după ce furnizorul mobil rus MTS a trecut de la echipamentele Nokia la cele ale Huawei, pentru a actualiza rețeaua mobilă a Moscovei. De altfel, încă din 2019, președinții rus, Vladimir Putin, și chinez, Xi Jinping, semnaseră un acord-cadru de cooperare în domeniul 5G. Între timp, în Suedia, țara de origine a companiei Ericsson, cel mai mare competitor al Huawei, regulatorul național din domeniul telecomunicațiilor a amânat o licitație asupra spectrului 5G, după ce o curte suedeză de apel a admis petiția gigantului chinez de a reconsidera interdicția impusă de guvern echipamentului său de bandă largă. Nici Ericsson, care va construi până la 10% din rețeaua 5G a Chinei, nu a fost de acord cu interdicția guvernului suedez.

 

SUA susțin că Huawei se află la mâna guvernului chinez, care ar putea forța această companie să spioneze sau să comită acte de sabotaj în favoarea Beijingului, în statele unde își instalează echipamentele.  

 

×