x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hugo Chaves transmite armatei să fie pregătită pentru confruntări cu Columbia

Hugo Chaves transmite armatei să fie pregătită pentru confruntări cu Columbia

10 Aug 2009   •   00:00

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a transmis armatei să fie pregătită pentru o posibilă confruntare cu Columbia. El a avertizat că planurile Bogotei de a spori prezenţa militară a SUA în bazele sale reprezintă o ameninţare pentru Venezuela, transmite AP.



Chavez a lansat aproape zilnic avertismente că Washingtonul ar putea folosi bazele din Columbia pentru a destabiliza regiunea, de când a aflat despre negocierile privind închirierea a şapte baze militare columbiene către SUA: "Ameninţarea la adresa noastră este în creştere", a declarat Chavez duminică. "Fac apel la oameni şi la forţele armate să fie gata de luptă!". Fostul comandant de trupe paramilitare a declarat că soldaţii columbieni au fost văzuţi recent trecând graniţa de 2.300 de kilometri dintre cele două ţări şi a sugerat că ţara vecină ar fi încercat chiar să provoace armata venezueleană. "Au traversat cu o barcă Râul Orinoco şi au intrat pe teritoriul Venezuelei. Când trupele noastre au ajuns acolo, ei plecaseră deja", a afirmat Chavez.

De partea cealaltă, la Bogota, Ministerul columbian de Externe a transmis un comunicat de presă prin care a respins informaţille potrivit cărora militarii săi ar fi traversat graniţa în Venezuela, după o schimbare a mişcărilor de trupe a armatei columbiene. Ministerul venezuelean de Externe va formula o plângere oficială, a anunţat Chavez, avertizând Columbia că "armata va răspunde dacă va exista un atac la adresa Venezuelei".

Chavez va lua parte la summitul Uniunii Naţiunilor Sud-Americane din această săptămână, de la Quito, Ecuador, pentru a-i îndemna pe aliaţii săi din America Latină să pună presiune asupra preşedintelui columbian Alvaro Uribe pentru a reconsidera planurile de a spori prezenţa militară a SUA. "Nu putem ignora această ameninţare", a spus Chavez în cadrul programului săptămânal "Hello President".

×
Subiecte în articol: externe