x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hugo Chavez și-a desemnat un succesor, înainte să fie operat din nou de cancer

Hugo Chavez și-a desemnat un succesor, înainte să fie operat din nou de cancer

10 Dec 2012   •   13:57
Hugo Chavez și-a desemnat un succesor, înainte să fie operat din nou de cancer
Sursa foto: PRESIDENCIA / AFP

Președintele Venezuelei, Hugo Chavez, a plecat în această dimineață în Cuba, pentru a fi operat din nou de cancer, numind de această dată și un succesor, anume Nicolas Maduro, actualul vice-președinte.

Într-un discurs televizat sâmbătă, Chavez a spus că noile teste au arătat că există încă celule canceroase în corpul său, având nevoie de o nouă operație.

"Cu ajutorul lui Dumnezeu, ca și în trecut, vom ieși victorioși din asta. Dar există riscuri, nu le putem nega”, a spus Chavez.

Președintele Venezuelei a adăugat că, în cazul în care sănătatea nu-i va mai permite să fie președinte, în alegerile anticipate îl va susține pe Nicolas Maduro.

Maduro, un fost șofer de autobuz, este unul dintre cei mai apropiați politicieni de Chavez.

"Este un revoluționar complet, un om cu mare experiență, în ciuda tinereții sale, cu o mare abnegație și capacitate de muncă”, a spus Chavez.

Suporterii președintelui au ieșit pe străzi, în urma anunțului, pentru a se ruga pentru sănătatea președintelui.

Hugo Chavez a fost operat de cancer în zona inghinală (detalii despre natura tumorii nu au fost furnizate) în iunie 2011. O altă operație, urmată de chimioterapie a avut loc anul acesta, în februarie.

În mai, Chavez declara că nu mai are cancer. Însă în ultima vreme au existat multe speculații legate de starea de sănătate a președintelui, opoziția cerând o mai mare transparență privind capacitatea lui Chavez de a-și îndeplini atribuțiile.

Chavez, desemnat câștigător al alegerilor prezidențiale pentru a patra oară în octombrie, anul acesta, ar trebui să-și preia mandatul nou de șase ani pe 10 ianuarie.

Potrivit constituției din Venezuela, dacă președintele renunță la funcție în primii patru ani ai mandatului, alegerile anticipate trebuie ținute în termen de 30 de zile. 

×