x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fiul celui mai puternic om al planetei pledează vinovat, pentru a scăpa de închisoare. Trump tună și fulgeră

Fiul celui mai puternic om al planetei pledează vinovat, pentru a scăpa de închisoare. Trump tună și fulgeră

de Şerban Mihăilă    |    22 Iun 2023   •   07:00
Fiul celui mai puternic om al planetei pledează vinovat, pentru a scăpa de închisoare. Trump tună și fulgeră

Fiul președintelui Biden, Hunter, a ajuns la un acord provizoriu cu procurorii federali. El va pleda vinovat pentru două infracțiuni fiscale minore și își va recunoaște faptele în cazul unei acuzații de posesie de arme de foc, iar asta îl poate scăpa de închisoare. La auzul înțelegerii, Trump a luat foc, acuzând Departamentul Justiției că „tocmai a eliminat sute de ani de răspundere penală, dându-i lui Hunter Biden o simplă amendă de circulație!”.

Propunerea acordului de recunoaștere a vinovăției va trebui să fie aprobată însă de un judecător federal. Atât procurorii, cât și avocatul apărării au solicitat o audiere în instanță, în cadrul căreia Hunter Biden, în vârstă de 53 de ani, să își prezinte pledoaria.

Avocatul lui Biden a declarat că această înțelegere înseamnă că ancheta penală de lungă durată, care îl vizează pe fiul președintelui SUA, „este rezolvată”. Procurorul federal din Delaware, David Weiss, acuzatorul principal în acest caz, este însă de cu totul altă părere. El susține că ancheta „este în curs de desfășurare”, sugerând că alte chestiuni, în afara celor legate de impozite și arme, se află încă în curs de examinare.

Ancheta a fost deschisă în 2018, în cursul administrației președintelui Donald Trump. Începând din 2020, politicienii republicani l-au acuzat în mod repetat pe Hunter Biden de numeroase nereguli în afacerile sale de peste hotare și au prezis că administrația Biden va face totul pentru a sabota continuarea cazului. 

Termenii acordului propus - negociat cu Weiss, procuror numit în timpul președinției lui Trump, - au fost imediat criticați cu virulență de republicanii din Congresul SUA, care au promis că vor continua să investigheze familia Biden, până în pânzele albe.

Înțelegere controversată

Documentele depuse marți la tribunalul federal din Wilmington, statul Delaware, indică faptul că Hunter Biden a acceptat provizoriu să pledeze vinovat pentru două acuzații fiscale minore de neplată a taxelor, în 2017 și 2018. 

Într-un document al instanței se arată că, în anii respectivi, Biden a fost rezident în Washington și a obținut venituri impozabile de peste 1,5 milioane de dolari, datorând peste 100.000 de dolari din impozitul pe venit, pe care nu l-a plătit la timp. 

Procurorii intenționează să recomande o sentință de eliberare condiționată pentru aceste capete de acuzare, potrivit unor persoane familiare cu negocierile, citate, sub rezerva anonimatului, de publicația „The Washington Post”. Reprezentanții lui Biden au declarat anterior că acesta a plătit în cele din urmă Fiscului ceea ce datora.

Cel de-al doilea document depus în instanță se referă la acuzația de posesie de arme. În acest caz, se spune în înțelegere, „inculpatul a fost de acord să încheie un Acord de Abatere Pre-Proces în privința informațiilor asupra armelor de foc”. 

Tratarea acuzației de posesie de arme de foc drept un caz de abatere înseamnă că Biden nu ar pleda, din punct de vedere tehnic, vinovat pentru acea infracțiune. Abaterea este o opțiune care se aplică de obicei infractorilor non-violenți, cu probleme de abuz de substanțe.

În total, procurorii vor recomanda doi ani de eliberare condiționată, au declarat persoanele familiarizate cu acordul de recunoaștere a vinovăției. Dacă Biden îndeplinește cu succes condițiile programului de abatere, acuzația de posesie de arme de foc va fi ștearsă din cazierul său la sfârșitul acestei perioade, au adăugat aceleași surse.

„Știu că Hunter consideră că este important să își asume responsabilitatea pentru aceste greșeli pe care le-a făcut într-o perioadă de tulburare și dependență din viața sa. El așteaptă cu nerăbdare să își continue recuperarea și să meargă mai departe”, a precizat, într-o declarație scrisă, Chris Clark, unul dintre avocații săi.

Achiziția de arme care a dus la acuzația penală a avut loc la sfârșitul anului 2018, într-o perioadă în care, după cum a povestit el însuși în autobiografia sa, Hunter Biden abuza în mod regulat de cocaină. 

Cu toate acestea, atunci când a completat actele pentru a cumpăra arma, el a negat că ar fi consumat droguri sau că ar fi avut o problemă cu drogurile. Acest lucru l-a expus la o potențială acuzație de fals în acte, precum și de posesie ilegală de armă, odată ce a dobândit arma. 

Biden a deținut arma pentru mai puțin de două săptămâni, deoarece prietena sa de atunci a aruncat-o, susțin relatările publice din perioada respectivă.

Din dragoste de fiu

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Ian Sams, a refuzat să comenteze, marți, acest subiect. El s-a limitat să spună că președintele și prima doamnă „îl iubesc pe fiul lor și îl susțin, în timp ce el continuă să-și reconstruiască viața”.

Apărătorii lui Biden susțin că Hunter Biden este un dependent în recuperare, acuzat de infracțiuni relativ minore - tipul de caz care nu ar fi de obicei urmărit de autoritățile federale, cu excepția unor factori agravanți suplimentari, care nu există în acest caz. Aceștia sugerează că ancheta ar fi fost abandonată de mult timp, dacă Hunter nu ar fi fost fiul președintelui.

Republicanii simt miros de sânge

În schimb, în cealaltă tabără, republicanii, care încearcă să recâștige Casa Albă, încearcă să lege problemele juridice ale lui Hunter direct de tatăl său, concentrându-se în special pe afacerea tânărului Biden cu firma chineză CEFC și pe apartenența lui la consiliul de administrație al firmei energetice ucrainene „Burisma”. 

Criticii familiei Biden susțin că presupusele abateri depășesc cu mult un simplu caz de taxe și arme și acuză Departamentul de Justiție că încearcă să evite urmărirea penală a unor chestiuni mult mai grave.

Procurorul general Merrick Garland a afirmat însă că i-a acordat autoritate deplină asupra anchetei lui Weiss, numit de Trump, și nu va interveni în nicio decizie de inculpare.

Foarte probabil, acordul de recunoaștere a vinovăției va deveni subiect de discuție în cursa prezidențială pentru alegerile din 2024, într-un moment în care cele două principale partide ale națiunii dezbat cu înverșunare tema influenței politicii asupra aplicării legii, precum și efectele anchetelor asupra campaniilor politice.

Aflat în prima linie pentru nominalizarea republicană din 2024, Trump a fost pus sub acuzare luna aceasta pentru 37 de acuzații federale, deoarece a ascuns informații extrem de sensibile privind securitatea națională în locuința sa din Florida și a încercat să împiedice guvernul federal să reintre în posesia acestor materiale. Bineînțeles, el a negat că ar fi comis vreo infracțiune.

Fostul președinte încearcă însă frecvent să pună în contrast tratamentul aplicat de Departamentul de Justiție lui Hunter Biden cu cel exercitat în propriul caz, iar ziua de marți nu a făcut excepție. La mai puțin de o oră după ce acordul de recunoaștere a vinovăției lui Biden a fost depus în instanță, Trump a accesat rețelele de socializare pentru a critica înțelegerea, spunând că Departamentul de Justiție „tocmai a eliminat sute de ani de răspundere penală, dându-i lui Hunter Biden o simplă «amendă de circulație»”. „Sistemul nostru este ÎNCĂLCAT!”, a tunat Trump. 

Concomitent, republicanii din Congres au emis rapid declarații și comunicate, în care insistau că vor continua să facă săpături în cazul finanțelor lui Hunter Biden. Președintele Comisiei pentru Supraveghere și Responsabilitate din Camera Reprezentanților, James Comer, a calificat înțelegerea drept „o palmă pe încheietura mâinii” și „o înțelegere de pledoarie dulce”, adăugând: „Nu vom avea odihnă până când nu va fi dezvăluită întreaga implicare, amplă, a președintelui Biden, în schemele familiei!”.

Exces de zel? 

Autoritățile federale au început să investigheze finanțele lui Hunter Biden în 2018. O mare parte din anchetă s-a axat pe faptul că acesta a evitat să plătească impozite pe banii pe care i-a încasat de la clienți din străinătate. 

Anul trecut, martorii au fost chemați în fața unui mare juriu din Wilmington pentru a răspunde la întrebări despre ceea ce știau în legătură cu cheltuielile și activitatea lui Biden. În timp, ancheta s-a extins pentru a analiza dacă achiziționarea de arme de către Biden a reprezentat o infracțiune.

„The Washington Post” relata în octombrie, anul trecut, că agenții federali stabiliseră existența unui număr suficient de dovezi pentru formularea de acuzații privind taxele și armele. Luna trecută, publicația anunța că procurorii din acest caz se apropiau de o decizie.

Declarațiile false pe formularele guvernamentale necesare pentru a cumpăra o armă reprezintă un mic procent din totalul urmăririlor penale legate de arme de foc la nivel național. 

Între octombrie 2022 și martie 2023, procurorii federali au intentat 3.863 de cazuri în care posesia ilegală a unei arme de foc a fost acuzația principală, potrivit bazei de date TRAC a Universității Syracuse. În 130 dintre aceste cazuri, adică în 3% dintre ele, acuzația principală de posesie ilegală a fost legată de depunerea unei declarații false pentru a dobândi arma.

În cursul aceleiași perioade de șase luni, procurorii federali din Delaware au instrumentat nouă cazuri în care posesia ilegală de arme de foc a fost principala acuzație. Unul dintre cele nouă cazuri a implicat o declarație falsă pentru a achiziționa arma.

Poziție combativă

În lunile care au precedat acordul de recunoaștere a vinovăției, Hunter Biden a adoptat o poziție publică mai combativă în fața acuzațiilor republicane la adresa sa. 

Echipa sa de avocați, restructurată, a intentat contraprocese, a emis scrisori de trimitere în judecată penală și a trimis somații celor care susțineau public că fiul liderului de la Casa Albă a comis infracțiuni.

De asemenea, în aprilie, el a participat la o vizită importantă în Irlanda împreună cu tatăl său, care l-a prezentat cu entuziasm mulțimilor, alături de sora președintelui.

Finanțele lui Hunter Biden au devenit subiectul unei dezbateri aprinse în timpul campaniei prezidențiale din 2020, în urma unor articole apărute în „The New York Post”, despre un computer portabil, pe care acesta l-ar fi lăsat la un atelier de reparații din Wilmington, în 2019, și pe care nu s-ar mai fi întors niciodată să îl ridice.

Laptopul a fost predat FBI-ului, în decembrie 2019, iar o copie a unității de disc a fost obținută de Rudy Giuliani și de alți consilieri ai președintelui de atunci, Donald Trump, cu câteva luni înainte de alegerile din 2020.

Pe măsură ce alegerile se apropiau, republicanii au presat FBI și Departamentul de Justiție să explice stadiul anchetei Biden și relevanța laptopului pentru această investigație. 

Biroul federal a refuzat să facă acest lucru, citând criticile intense îndreptate împotriva FBI în 2016 pentru redeschiderea publică a unei anchete asupra candidatei democrate la președinție, Hillary Clinton, cu doar câteva săptămâni înainte de victoria lui Trump la urne.

În decembrie 2020, după ce Joe Biden a fost ales, agenți ai FBI l-au abordat pe Hunter Biden, încercând să îl interogheze cu privire la finanțele sale, iar acesta a confirmat public că era investigat.

La momentul respectiv, un purtător de cuvânt al lui Joe Biden a declarat că președintele ales „nu a luat niciodată în considerare să fie implicat în afaceri cu familia sa și în nicio  afacere derulată în străinătate”.


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: Hunter Biden arme de foc inchisoare FBI