x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ianukovici se întoarce

Ianukovici se întoarce

de Mihaela Matachita    |    09 Feb 2010   •   00:00
Ianukovici se întoarce
Sursa foto: Gleb Garanich/REUTERS

Candidatul prorus, Viktor Ianukovici, la alegerile prezidenţiale din Ucraina şi-a luat revanşa după şase ani de la Revoluţia portocalie, obţinând victoria la limită în scrutinul de duminică, dar Iulia Timoşenko, rivala sa, nu şi-a recunoscut înfrângerea.



După numărarea a 95,04% din buletinele de vot, Viktor Ianukovici (59 de ani), popular în estul şi sudul rusofil, dar puţin apreciat în vestul rusofob, a obţinut 48,23% din opţiuni, iar Iulia Timoşenko (49 de ani), 46,14 procente. Restul de 4,42% din alegători au votat "împotriva tuturor". Diferenţa de doar 2,09 procente i-a determinat pe analişti să se îngrijoreze de o revenire a instabilităţii, cu atât mai mult cu cât "Lady Iu" a întârziat să îşi accepte înfrângerea. Ianukovici îşi proclamase încă de duminică seara victoria, promiţând să formeze rapid o nouă majoritate parlamentară. El a invitat-o pe Timoşenko să demisioneze şi s-a angajat să lanseze fără întârziere "reformele pentru depăşirea crizei economice". Dar rivala sa a susţinut că nimic nu e jucat până când nu va fi numărat ultimul vot, iar staff-ul ei a reclamat "fraude masive". În ultimele zile de campanie, Timoşenko ameninţase cu o nouă Revoluţie portocalie în caz de fraude electorale. Totuşi, observatorii OSCE au concluzionat ieri că scrutinul a fost "transparent şi cinstit".

UN NOU CAPITOL
Ianukovici şi-a luat revanşa după umilirea din 2004. În luna noiembrie din acel an, sute de mii de manifestanţi au ieşit în stradă pentru a contesta victoria lui Ianukovici la prezidenţiale şi a obţine organizarea unui al treilea tur de scrutin, câştigat de prooccidentalul Viktor Iuşcenko. A fost Revoluţia portocalie. Dar, în decursul timpului, imaginea lui Iuşcenko s-a erodat, el fiind eliminat fără glorie la turul de scrutin de la 17 ianuarie. După crizele repetate la vârful puterii şi după anii de derută economică, victoria lui Ianukovici era previzibilă. Potrivit cotidianului Ekonomiceskie Izvestia, "epoca eroilor din 2004 a cedat locul celei a antieroilor săi". Oricum, sub conducerea fostului mecanic Ianukovici, politica externă a Ucrainei va deveni mai prorusă.

Mâna dreaptă a "Prinţesei gazelor", Oleksandr Turcinov, a afirmat că protestele vor începe după anunţarea rezultatelor oficiale. Ieri-dimineaţă, sute de suporteri ai lui Ianukovici se postaseră în faţa sediului Comisiei electorale centrale pentru a-şi susţine candidatul. Până la anunţarea rezultatelor oficiale definitive mai sunt zece zile.

×
Subiecte în articol: externe