x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ianukovici vrea ca Ucraina să-şi apere mai activ interesele în relaţia cu România

Ianukovici vrea ca Ucraina să-şi apere mai activ interesele în relaţia cu România

14 Dec 2010   •   14:59

Ucraina trebuie să fie mai activă în apărarea intereselor sale în relaţiile cu România şi Republica Moldova, a declarat preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, în cadrul unei întâlniri cu şefii misiunilor diplomatice ucrainene în străinătate, relatează Ukrainian News Agency.

"Sunt necesare eforturi suplimentare pentru soluţionarea problemelor cu România şi (Republica) Moldova, fără compromisuri în (detrimentul) intereselor noastre naţionale", a declarat Ianukovici. El a subliniat că Bucureştiul şi Chişinăul "trebuie" să înceapă să perceapă Kievul ca pe un "partener puternic".

Preşedintele ucrainean a declarat, de asemenea, că doreşte o participare mai activă a ţării sale în soluţionarea conflictului transnistrean. "Sarcina practică în câmpul securităţii este participarea la soluţionarea conflictului transnistrean. Trebuie să accelerăm acest proces pe teren, pe baza principiilor inviolabilităţii suveranităţii şi integrităţii interitoriale a statului", a spus el.

Ukraina şi Uniunea Europeană (UE) şi-au exprimat, anterior, speranţa ca negocierile privind soluţionarea conflictului din Transnistria să fie reluate în 2011, în format 5+2, adică între Repblica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), cu observatori din Statele Unite şi Uniunea Europeană.

În prezent, în format 5+2 au loc doar consultări neoficiale. Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Konstantin Hriscenko, declara, la 16 noiembrie, în urma unor asemenea onsultări, că Ucraina intenţionează să continue facilitarea soluţionării paşnice a acestui conflict.

Mediafax

×