x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iarna si-a facut de cap prin Europa Occidentală

Iarna si-a facut de cap prin Europa Occidentală

11 Dec 2017   •   14:12
Iarna si-a facut de cap prin Europa Occidentală

Vremea nefavorabilă - căderi abundente de zăpadă, vânturi violente, polei şi gheaţă pe şosele - afectează începând de duminică Franţa, Germania şi Marea Britanie, perturbând transporturile şi privând de electricitate mii de locuinţe, informează lexpress.fr.

 

În Franţa, 32 de departamente au fost plasate sub cod galben de alertă duminică seară, în special în regiunile Nord şi Pas-de-Calais, unde vânturi puternice au privat de electricitate peste 20.000 de locuinţe.

Duminică dimineaţă, din cauza căderilor de zăpadă, 8.000 de locuinţe au rămas fără electricitate.

Feribotul companiei britanic P&O, cu peste 300 de călători la bord, a eşuat duminică în jurul prânzului în portul Calais, unul dintre cele mai importante din Europa prin prisma numărului de pasageri. Incidentul nu a făcut victime şi nici răniţi, însă a întrerupt traficul de pe Canalul Mânecii până la ora locală 20.00 (19.00 GMT).

În Corsica, unde a fost emisă o alertă de ploi abundente şi inundaţii, intemperiile au determinat închiderea aeroporturilor din Ajaccio şi Figari, duminică după-amiază.

O marte parte din Germania a fost afectată de căderi de zăpadă masive şi temperaturi în jurul valorii de zero grade Celsius, care au provocat anularea a peste 330 de zboruri înainte de ora locală 17.00 la Frankfurt, capitala financiară a ţării.

Sute de zboruri au fost întârziate în Frankfurt, cel mai mare hub aeroportuar din Germania şi una dintre bazele principale ale companiei Lufthansa, unde trebuiau operate duminică un număr de 1.260 de curse.

Aeroportul din Dusseldorf a fost închis timp de patru ore în duminică după-amiază, notează DPA. Perturbări ale traficului au afectat, de asemenea, trenurile, care au fost întârziate, redirecţionate sau anulate în landul Renania de Nord-Westfalia.

Situaţia este similară în Marea Britanie, unde au fost înregistrate cele mai importante căderi de zăpadă din ultimii ani, comparabile cu cele din martie 2014 şi din iarna anului 2010.

Serviciul meteorologic britanic (Met Office) a emis un cod galben de alertă până duminică la ora locală 18.00, după ce în mai multe zone din Anglia şi Ţara Galilor stratul de zăpadă a atins pragul de 20 de centimetri.

Zăpada a căzut şi în Scoţia, Irlanda de Nord şi la Londra, zone aflate sub incidenţa codului galben. Stratul de zăpadă a rezistat însă doar câteva ore în capitala britanică, înainte de a se topi.

Mai multe zone au fost deosebit de afectate. La jumătatea zilei de duminică, stratul de zăpadă atingea 30 de centimetri în Sennybridge (Ţara Galilor), 18 centimetri în Hereford (Anglia) şi 10 centimetri în Coleshill (în apropiere de Birmingham), potrivit unui purtător de cuvânt de la Met Office, Oli Claydon, citat de AFP.

Stratul de zăpadă a continuat să crească în cursul după-amiezii, "însă ce a fost mai rău a trecut", a adăugat aceeaşi sursă, potrivit căreia vremea se va ameliora pe parcursul orelor următoare. El a avertizat însă în legătură cu riscul de producere a poleiului, din cauza temperaturilor negative.

La fel ca în Germania, transporturile au fost afectate. Aeroportul din Birmingham, al doilea oraş din Marea Britanie, a fost închis toată dimineaţa de duminică şi a fost redeschis abia în cursul după-amiezii. Zeci de zboruri au fost anulate, întârziate sau redirecţionate spre alte aeroporturi britanice.

Numeroase zboruri au fost anulate şi întârziate pe aeroportul din Luton, la nord de Londra, unde toate pistele au fost redeschise duminică după-amiază, după ce fuseseră închise temporar în cursul dimineţii. Transportul feroviar a fost de asemenea perturbat într-o mare parte a Angliei şi a Ţării Galilor, a anunţat National Rail.

Mai multe autostrăzi şi drumuri din zonele afectate au fost închise pentru circulaţie din cauza unor autovehicule rămase în pană şi a coliziunilor, potrivit Highways England, administratorul reţelei rutiere engleze. O reţea de spitale din Midlands (centrul Angliei, n.r.) a lansat un apel pe Twitter adresat persoanelor care posedă vehicule cu tracţiune integrală, rugându-le să îi aducă pe angajaţii clinicilor sale la locurile lor de muncă.

Sute de şcoli au rămas închise luni dimineaţă în Marea Britanie din cauza zăpezii şi a îngheţului, iar serviciul de meteorologie naţional a plasat sub cod galben de alertă cea mai mare parte a Ţării Galilor şi centrul Angliei. "Din cauza zăpezii şi a îngheţului", autorităţile din oraşul Birmingham au anunţat că toate şcolile publice şi serviciile de transport locale vor rămâne închise luni.

Zeci de alte şcoli au fost de asemenea închise în alte comitate din centrul Angliei şi din Ţara Galilor, scrie agerpres.

"Odată cu frigul şi cu zăpada din anumite părţi ale Angliei, ca şi cu ploaia care a venit din sud-est în a doua parte a nopţii, suprafeţe întinse au fost acoperite cu gheaţă şi ele nu au fost încă tratate. În acelaşi timp, zăpada va continua să cadă în anumite părţi din sud-estul Angliei în această dimineaţă (luni) şi în începutul după-amiezii şi doar în anumite părţi în estul Angliei în această după-amiază", au transmis reprezentanţii Met Office pe site-ul oficial al instituţiei.

Totuşi, impactul va "mult mai puţin amplu şi mai puţin important decât cel înregistrat în anumite regiuni din Anglia şi Ţara Galilor în timpul zilei de duminică", potrivit meteorologilor britanici. Cele două regiuni au fost plasate sub cod portocaliu.

Furnizorul de electricitate Western Power Distribution, care operează în centrul Angliei şi sud-vestul Ţării Galilor, avea luni dimineaţă aproximativ 7.000 de clienţi privaţi de energie electrică. "Am restabilit furnizarea de curent pentru mai mult de 99.500 de clienţi pe parcursul ultimelor 24 de ore", a anunţat luni dimineaţă această companie prin intermediul unui mesaj publicat pe site-ul ei.

Anumite curse aeriene vor fi perturbate şi luni, au anunţat reprezentanţii aeroporturilor londoneze Luton şi Heathrow. În privinţa traficului feroviar, circulaţia unora dintre trenuri va fi perturbată sau întreruptă în timpul zilei de luni, a precizat National Rail.

×