x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Împotriva lui Sarko

Împotriva lui Sarko

de Sînziana Stancu    |    15 Mai 2008   •   00:00
Împotriva lui Sarko

Guvernul preşedintelui fran­cez, Nicolas Sarkozy, care a decis să suprime zeci de mii de posturi din sistemul public, se confruntă astăzi cu greva masivă a funcţiona­rilor nemulţumiţi, care ar putea paraliza Franţa.

NEMULŢUMIRI - Supăraţi că li se ia pîinea de la gură, bugetarii ies în stradă

Guvernul preşedintelui fran­cez, Nicolas Sarkozy, care a decis să suprime zeci de mii de posturi din sistemul public, se confruntă astăzi cu greva masivă a funcţiona­rilor nemulţumiţi, care ar putea paraliza Franţa.

Angajaţii din învăţămînt şi funcţionarii publici au fost primii la care sindicatele din sectorul public francez au făcut apel pentru a înceta astăzi lu­crul şi a manifesta împotriva mă­su­rilor, considerate abuzive, decise de guvern la comanda preşedintelui ţă­rii, Nicolas Sarkozy, după cum sus­ţin greviştii. “Protestul este în­drep­tat împotriva «politicii de dez­mem­brare» a sistemului public, «do­ri­tă de Sarkozy»“, au explicat surse din rîndul sindicaliştilor. Aceştia mizează pe o grevă “masivă”, în special a angajaţilor din învăţămînt.

REVOLUŢIA CULTURA­LĂ. Guvernul, care se confruntă cu un grav deficit public şi care “pro­po­vă­duieşte” o “revoluţie culturală” în sis­temul public de învăţămînt, a anun­ţat că va desfiinţa anul acesta în total 22.900 de posturi publice, iar la anul încă 35.000, pen­tru a redresa bugetul. Sindicatele din învăţămînt, care în 2008 vor avea cu 11.200 de locuri de muncă mai puţin, au anunţat pentru astăzi în­chiderea majorităţii şcolilor şi peste 100 de pro­teste în diferite lo­ca­lităţi, între care cel mai mare la Paris. Şi li­ce­e­nii, care au mani­fes­tat de mai multe ori în ultimele săp­tămîni faţă de preconizata redu­ce­re a posturilor din în­văţămînt, au fost chemaţi să li se alăture greviştilor. Dascălii nu vor fi însă singuri. Cot la cot cu ei vor pro­tes­ta şi 5,2 mi­li­oane de funcţionari pu­blici, cărora le sînt, de asemenea, ame­ninţate cu dis­pariţia mii de lo­curi de muncă. În timpul preşedinţiei lui Sarkozy, Franţa a intrat în de­clin eco­nomic, iar puterea de cum­pă­rare a scăzut dra­matic, stîrnind ne­mul­ţu­mi­rea populaţiei, căreia ac­tua­lul locatar de la Élysée îi promi­sese altfel de re­for­me în campania electorală.

×
Subiecte în articol: externe