x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Idee de business: Corupţia, ca atracţie turistică!

Idee de business: Corupţia, ca atracţie turistică!

30 Mar 2012   •   19:57
Idee de business: Corupţia, ca atracţie turistică!

Va puteti inchipui coruptia ca atractie turistica? Un absolvent ceh de Filozofie a decis ca se poate si a lansat la inceputul lui februarie o agentie de turism specializata pe tururi pe la diferite locuri din Praga care sunt legate de scandaluri de coruptie, de la vilele somputoase ale celor cu conexiuni politice la varf pana la un restaurant cunoscut pentru plicurile care circula pe sub mese.

Considerata la inceput de multi o gluma, ideea a prins si agentia numita sugestiv Corrupt Tour are deja la activ vreo 300 de turisti cehi si straini si lucreaza la extinderea in afara capitalei Cehiei. Un redactor al Radio Romania Actualitati a participat la una dintre turele oferite. De data aceasta, tema a fost coruptia in sistemul medical.
"Cine se ofera sa fie pacient? E nevoie disperata de un stimulator cardiac', isi intreaba Daniela Vorackova cei noua turisti adunati la soare, langa un copacel, in curtea Institutului de Medicina Clinica si Experimentala din Praga. Dupa ce unul dintre ei se ofera voluntar, Vorackova explica sistemul prin care unul dintre cele mai performante centre medicale ale Cehiei ajunge sa cumpere stimulatorul in cauza la suprapret.
"Cand am inceput sa ma documentez serios pentru rolul meu de ghid in ceea ce noi numim Turul Spitalelor la Granita Legii, ne-am dat seama ca discutam despre coruptie rafinata, la nivel psihologic', povesteste Daniela Vorackova.

Unii directori de spital nu sunt foarte incantati de initiativa agentiei si au incercat sa interzica accesul acesteia in incinta unitatilor medicale. Deocamdata nu au avut prea mult succes avand in vedere ca spitalele in cauza sunt institutii publice. Mai complicata este situatia turului vilelor imbogatitilor peste noapte. In astfel de ture mai apare cate un bodyguard vanjos din cand in cand, cerand grupului de curiosi sa dispara cat mai repede.

Andrej Kopecky, analist economic, este de parere ca, "din nefericire, coruptia este un fenomen atat de larg raspandit, incat a ajuns sa impiedice chiar functionarea statului'.
La o concluzie similara a ajuns chiar si Serviciul Secret ceh care in ultimii doi ani a tot atras atentia ca functionarii de stat masluiesc licitatii publice. Presa ceha dezbate cateva interceptari telefonice, se pare realizate chiar de Serviciul Secret in care fostul primar al Pragai, Pavel Bem, cere unui cunoscut om de afaceri sa-si aleaga pur si simplu doi oameni in conducerea celei mai mari Case de Asigurari de Sanatate a Cehiei. Nu e de mirare ca actualul primar al Pragai nu incearca sa tina la distanta trupa de turisti a Corrupt Tour, iar turistii par din ce in ce mai interesati.

"Cand te uiti la un spital si auzi explicatiile cazurilor de coruptie intelegi multe. Nu stiu daca astfel de ture vor schimba ceva, dar ideea este buna', incearca Vorackova sa evalueze sucesul proiectului diferit. "Paradoxal, ne vom dovedi un succes cand nu vom mai avea ce teme sa oferim clientilor, adica va disparea coruptia din Cehia', adauga Daniela Vorackova.

×
Subiecte în articol: coruptie cehia turism corrupt tour