x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ideile de la Bucureşti adoptate în zona euro

Ideile de la Bucureşti adoptate în zona euro

de Daniela Ivan    |    Sînziana Stancu    |    26 Oct 2011   •   21:00
Ideile de la Bucureşti adoptate în zona euro

Liderii zonei euro s-au intalnit ieri pentru a finaliza un plan cu ajutorul ca­ruia sa se puna capat crizei si sa fie salvata moneda comuna, in contextul nelinistii crescande in privinta Italei, transmite AFP. Ideea centrala a fost ca bancile creditoare sa accepte stergerea unei parti a datoriilor, in valoare de aproximativ 100 de mi­liarde de euro si, in contrapartida, sa fie recapitalizate institutiile financiare care au nevoie de o astfel de ma­sura. Cea mai mare expunere pe datoria suverana a Greciei o au bancile franceze (37 de miliarde de euro), nemtesti (25 de miliarde de euro) si britanice (9 miliarde de euro), conform datelor Bancii Reglementelor Internationale.

Expunerea totala (privata si suverana) a bancilor europene pe Grecia este de 165 de miliarde de euro, in trimestrul al treilea din 2010, bancile franceze avand cea mai mare parte, cu 68 de miliarde de euro, urmate de cele germane, cu 50 de miliarde de euro. Negocierile cu bancile creditoare ale Greciei urmau sa fie purtate ieri noapte de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarko­zy. Acestea s-au opus anterior sa accepte pier­deri mai mari de 50% din ex­pu­neri. In acest context, Merkel, a cerut ieri in­­ves­titorilor privati o contributie mai mare in finantarea celui de-al doi­lea plan de asistenta financiara pentru Atena, decat s-a stabilit anterior.

De altfel, liderii UE au cazut de acord sa ceara bancilor sa nu reduca excesiv creditarea, deoarece o astfel de politica ar putea compromite redresarea economica, dupa cum s-a mentionat in declaratia liderilor UE. Autoritatile nationale de reglemen­tare trebuie sa se asigure ca planurile bancilor pentru consolidarea capitalului nu vor conduce la restrangerea exagerata a imprumuturilor, iar institutiile de credit trebuie sa mentina fluxurile de finantare catre economia reala, s-a mentionat chiar in proiectul de declaratie a liderilor UE reuniti ieri la Bruxelles. Unii bancheri au afirmat ca Autoritatea Bancara Europeana (EBA), care supervizeaza plan de majorare a capi­talului bancilor sau autoritatile nationale de reglementare vor putea respinge orice fel de majorare a capi­talului bancilor prin reducerea balantei contabile, in urmatoarele opt luni, iar altii au fost de parere ca 'politicienii merg in doua directii, dorind o reducere a expunerii la credite, dar aceasta sa nu fie prea rapida, ca sa nu afecteze economiile na­tionale'.

Liderii UE urmau sa anun­te ieri seara ca bancile au nevoie de suplimentarea capitalului cu 100-110 miliarde de euro, astfel incat rata ca­pitalului de rangul intai sa fie de peste 9%, chiar si dupa reevaluarea in scadere a obligatiunilor elene la pretul pietei.

La inceputul reuniunii, Merkel abandonase tonul preventiv si sfatos in favoarea unuia hotarat, avertizand ca daca proiectul de redresare si salvare a zonei euro va esua, exista chiar si riscul de razboi in Europa. 'Nimeni nu ar trebui sa mizeze pe inca 50 de ani de pace si prosperitate in Europa. De aceea spun eu ca, daca euro esueaza, si Europa va esua (...) si se va putea spune in viitor ca generatia politica ce a condus Europa in cel de-al doilea deceniu al secolului XXI a esuat in fata istoriei', a avertizat Merkel. Cancelarul german s-a bucurat si de sustinerea Bundestag-ului, care aprobase cu larga majoritate (503 voturi pentru, 89 contra si 4 abtineri) masura suplimentarii fondului de imprumutu european pentru stabilitate financiara EFSF pentru a impiedica extinderea crizei datoriilor suverane si la alte tari ca Italia sau chiar Franta, scrie euobser­ver.com.

Cat priveste increderea acordata Greciei pentru aplicarea masurilor de austeritate ce i s-au cerut in schimbul salvarii de la faliment, Merkel are inca rezerve. Daca despre Irlanda – o alta tara aflata in dificultate – a spus ca 'este pe calea cea buna', iar despre Portugalia, ca a demonstrat ca poate sa aplice reformele ce i s-au cerut, despre Grecia, cancelarul german a spus categoric ca va trebui sa fie 'permanent supravegheata', pentru ca 'se afla la inceputul unui drum lung', drum de la care tinde sa se abata, parand prea putin dispusa sa stranga cureaua, dar fortand in schimb mana Europei.

Romaniei ii vine inima la loc
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la Bruxelles, ca decizia Consiliului European privind solutiile de capitalizare a bancilor inseamna ca toate statele din UE au garantia ca subsidiarele bancilor-mama nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital. 'A fost adoptata declaratia de recapitalizare a bancilor. Acest document vizeaza finantarea bancilor pe termen mediu, ca sa se asigure fluxurile de cre­ditare pe termen mediu a economiei reale', a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca declaratia vizeaza asigurarea cantitatii si calitatii capitalului, pentru ca, de fapt, se vizeaza introducerea in sistemul bancar a unui capital de prima clasa, respectiv lichiditate in bani. Prin aceasta decizie, nu numai Romania, ci si toate statele au garantia ca subsidiarele apartinand bancilor-mama din alte state vor avea nivelul de capital mentinut si pentru anii urmatori. 'Deci ceea ce a insemnat ingrijorarea noastra a primit un raspuns din parea statelor membre. Propunerea noastra a fost materializata printr-un text care vizeaza toate statele UE', a spus seful statului. Basescu a subliniat ca obiectivul pe care initial l-a prezentat ca fiind un interes al Romaniei a fost generalizat pentru toate statele UE. 'Acest lucru va permite Romaniei atat creditatea economiei, cat si achizitia de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat. Altfel spus, va permite Romaniei sa-si mentina nivelul actual de pe piata da­toriilor suverane',a precizat presedintele.

×