Procesul prin care asteroizii care trec pe lângă planeta noastră sunt identificaţi este prea încet, atrag atenţia oamenii de ştiinţă, fapt care expune Pământul la pericole catastrofale, dar care lipseşte omenirea şi de eventuale profituri uriaşe.
Charlie Beeson, doctorandă la Universitatea Harvard, a atras atenţia, în timpul unei conferinţe a Societăţii Americane pentru Astronomie, că în actualul ritm va mai dura 15 ani până ca asteroizii din sistemul nostru solar să fie identificaţi în totalitate şi alţi 190 de ani pentru a se determina din ce materiale sunt aceştia formaţi.
Beeson spune că identificarea asteroizilor poate feri omenirea de un dezastru, însă informaţiile despre orbitele lor pot ajuta întreprinzătorii să lanseze expediţii de minerit pe aceste corpuri cereşti, în căutare metale rare precum platina sau cobaltul.
Beeson spune că Pământul este lovit destul de des de asteroizi, impactele putând fi catastrofale. Aceasta a dat exemplul asteroidului căzut în regiunea siberiană Tunguska, în 1908, când aproximativ 80 de milioane de copaci au fost raşi de pe faţa pământului, impactul afectând o suprafaţă de 2.150 de kilometri pătraţi. Forţa generată de meteorit a fost echivalentă cu cea a 1.000 de bombe atomice, norocul fiind că zona nu era populată.
Însă doctoranda spune că asteroizii nu reprezintă doar o ameninţare, ci şi o oportunitate de afaceri, pentru temerarii dispuşi să îi exploateze. Asteroizii pot conţine metale suficient de preţioase, precum platina, cobaltul sau stibiul, încât să merite efortul financiar de a fi exploataţi prin minerit.
În plus, asteroizii ar putea conţine hidrogen şi oxigen, ceea ce ar însemna că pot fi folosiţi ca "staţii de reîncărcare" pentru misiunile spaţiale ale viitorului. Prin procedeele actuale, însă, ar mai dura încă 190 de ani pentru a se determina din ce sunt constituiţi toţi asteroizii din sistemul nostru solar.
Se estimează că în sistemul nostru solar există 20.000 de asteroizi, dintre care doar 6.000 au fost identificaţi. Oamenii de ştiinţă vor ca programul B612 Sentinel, care ar presupune plasarea unui telescop pe orbită, să primească mai multă atenţie, identificarea asteroizilor cu aparatele de la sol fiind mult prea dificilă.