x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe IInfo

IInfo

de Jurnalul National    |    21 Feb 2008   •   00:00

21 februarie 2008



STRASBOURG. Parlamentul European a aprobat cu o majoritate covârşitoare Tratatul de la Lisabona, în pofida protestelor euroscepticilor care cereau organizarea de referendumuri în statele membre pentru ratificarea documentului ce va sta la baza reformei instituţiilor UE, relatează Rompres. Tratatul a fost adoptat cu 525 de voturi "pentru", 119 "împotrivă" şi 29 de abţineri. Câţiva europarlamentari, în principal britanici şi danezi, îmbrăcaţi în tricouri galbene, au desfăşurat în plenul PE bannere, cerând organizarea de referendumuri asupra Tratatului. Doar Irlanda este obligată, prin Constituţia sa, să organizeze un referendum pentru ratificarea Tratatului.


WASHINGTON. Senatorul Barack Obama  a câştigat votul din statul Hawaii pentru desemnarea candidatului democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, învingând-o pe rivala sa Hillary Clinton. Aceasta mai are nevoie de victorii foarte clare în alegerile locale din Ohio şi Texas, de la 4 martie, pentru a rămâne în cursă. În tabăra republicană, John McCain a câştigat alegerile primare republicane din statul Washington (nord-vest).


ZIUA DEZVOLTåRII. Ziua Europeană a Dezvoltării se va organiza la Bucureşti la data de 1 octombrie. Decizia a fost adoptată la propunerea Corinei Creţu, membru al Comisiei de Dezvoltare, în cadrul Grupului de lucru al Comisiei de Dezvoltare din Parlamentul Europeană, care a avut loc în această săptămână.


TEHERAN. Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad (foto) a lansat un nou atac verbal împotriva Israelului pe care l-a calificat drept "microb murdar" şi "animal sălbatic", relatează Mediafax. "Puterile mondiale au creat un microb negru murdar denumit regimul sionist şi l-au eliberat precum un animal sălbatic împotriva naţiunilor din regiune", a declarat el în cursul unui discurs rostit în oraşul Bandar Abbas din sudul ţării şi difuzat de posturile de televiziune.


CHIŞINÅU. Republica Moldova a invitat compania rusă Gazprom să participe la activităţile de explorare a rezervelor de petrol şi gaze, a declarat premierul rus Viktor Zubkov după întâlnirea cu omologul moldovean Vasile Tarlev, relatează Mediafax. Anterior, Gazprom a anunţat că preţul gazelor livrate Republicii Moldova va creşte de la 209,6 dolari pentru 1.000 de metri cubi până la 225,4 dolari spre sfârşitul anului.

×
Subiecte în articol: externe