Organizatia Natiunilor Unite a declarat cinci regiuni din Somalia ca afectate de foamete. Seceta din Cornul Africii a provocat cea mai grava criza alimentara din Africa din ultimii 20 de ani.
ONU a declarat cinci regiuni din Somalia afectate de foamete. Potrivit Agerpres, seceta din Cornul Africii a provocat 'cea mai grava criza alimentara din Africa' din ultimii 20 de ani. In Somalia, situatia este agravata de o stare permanenta de razboi civil si de controlul detinut de islamistii shebab asupra celor mai afectate regiuni ale tarii.
Zeci de mii de somalezi au pierit, in timp ce 500.000 de copii se afla in pragul mortii prin infometare, comenteaza New York Times. Situatia din Somalia se inrautateste pe zi ce trece. Grupul insurgent islamist shebab, care controleaza cea mai mare parte din sudul tarii, impiedica insa populatia infometata sa fuga din aceste teritorii. Insurgentii sunt acuzati de situatia actuala si de infometarea populatiei somaleze, pentru ca au gonit multe organizatii umanitare din zona afectata de seceta si au interzis acordarea de ajutor.
In fiecare dimineata, parintii sfrijiti se impleticesc lipsiti de putere, purtand in brate copii aproape descarnati ti indreptandu-se spre intrarea spitalului Banadir din Mogadishu, o cladire darapanata, ale carei coridoare miros puternic a motorina, fiindca asta este tot ceea ce au la dispozitie asistentele medicale pentru alungarea roiurilor de muste. Copiii mor din cauza lipsei medicamentelor si a echipamentului medical. Pentru cei care au nevoie de perfuzii, nu exista echipament pediatric si trupurile lor firave nu fac fata volumului de lichid administrat cu instrumente destinate adultilor.
O mare parte din Cornul Africii, incluzand Kenya, Somalia, Etiopia, Eritreea si Djibouti, a fost lovita in aceasta vara de una dintre cele mai grave secete din ultimii 60 de ani. Dar numai doua dintre zonele din sudul Somaliei, controlate de shebab, au fost declarate de ONU zone de foamete conform criteriilor stiintifice, statisticile deceselor si ratei de malnutritie.
In afara de fuga in tarile vecine, Kenya sau Etiopia, unde pot primi mai mult ajutor, milioanelor de somalezi infometati le mai raman doar doua optiuni: fie sa ceara asistenta Guvernului de tranzitie de la Mogadishu, fie sa ramana in teritoriile controlate de shebab, care si-au declarat apartenenta la Al Qaida si au incercat sa elimine din zonele controlate de ei tot ceea ce provine din vest – muzica occidentala, imbracamintea, dar si mai grav, chiar si interventia organizatiilor umanitare internationale pe perioada de foamete.
Cei care au reusit sa scape si au ajuns la Mogadishu au declarat ca insurgentii blocheaza cursul raurilor si fura apa de la satenii saraci, pentru a o da fermierilor care le platesc taxa de protectie. Familiile stramutate care incearca sa ajunga in capitala, daca sunt prinse de insurgenti, sunt obligate sa ramana in tabara din afara orasului, condusa de acestia, care nu face fata sa hraneasca mii de persoane.
Acum cativa ani, insurgentii au inceput sa interzica vaccinarile de imunizare, sub pretextul ca acestea fac parte dintr-un amplu complot occidental de ucidere a copiilor somalezi. La ora actuala, nenumarati copii nevaccinati mor de pojar, de holera si de febra tifoida, in timp ce zeci de mii de persoane malnutrite si cu o foarte slaba imunitate fug din zonele de seceta pentru a ajunge in taberele aglomerate si murdare, unde bolile pandesc din umbra.
"Somalia este considerata mai periculoasa si mai anarhica decat Haiti, Irak sau chiar Afganistan', a declarat Eric James, reprezentant al Comitetului American pentru Refugiati, o organizatie de ajutorare, care incearca sa trimita in zona personal cu calificare speciala pentru a face fata atat dezastrului umanitar, cat si lipsei de securitate din zona.