x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imelda Marcos vrea carieră politică la 80 de ani

Imelda Marcos vrea carieră politică la 80 de ani

de Sînziana Stancu    |    11 Mai 2010   •   00:00

După o absenţă temporară din viaţa politică din Filipine, ţară de unde a fugit la un moment dat din cauza furiei populare, văduva octogenară a fostului dictator filipinez Ferdinand Marcos, Imelda, e hotărâtă să îşi facă o carieră politică solidă la "vârsta a treia".

Pentru Imelda Marcos, cunoscută mai mult pentru faimoasa colecţie de mii de pantofi decât pentru "aptitudinile" politice, zicala "mai bine mai târziu decât niciodată" îi vine mănuşă. Octogenara a câştigat deja fără probleme unul din cele 269 de locuri din Camera Reprezentanţilor, în timp ce copiii ei au aspiraţii din ce în ce mai înalte.

Singurul ei băiat, Ferdinand "Bongbong" Marcos jr, în vârstă de 52 de ani, se pregăteşte să ocupe unul din cele 24 de fotolii din Senat, în timp ce sora lui mai mare, Imee, de 56 de ani, va deveni mai mult ca sigur guvernatorul provinciei de origine a părinţilor ei, Ilocos Norte, informează AFP din surse ale anturajului "politic" al familiei.

Fosta "Prima Doamnă" a Filipinelor se află la al doilea "test" politic important, după încercarea din 1992, de a candida la preşedinţie, unde a pierdut. Oricum, clanul Marcos este bine aşezat în ţară, membrii lui ocupând începând din anii '90 poziţii politice importante.

Familia fostului dictator Ferdinand Marcos a fugit în Hawaii în 1986, după o revoltă populară care a alungat-o de la putere, în fruntea ţării venind liderul opoziţiei filipineze, Corazon Aquino. Ferdinand Marcos a murit în "exil" în Hawaii în 1989. În anii '90, clanul Marcos s-a reîntors în Filipine şi a revenit în viaţa politică, iar de atunci îşi consolidează poziţia pe scena puterii.

Imelda vrea să-l "reabiliteze" post mortem pe soţul ei, care a fost acuzat că a furat miliarde de dolari din vistieria statului, pe care i-a cheltuit pe luxul său personal şi al familiei sale în cei douăzeci de ani cât s-a aflat la putere în Filipine.

×
Subiecte în articol: externe