Firma de construcţii germană IETC a înfiinţat un fond de solidaritate pentru plata muncitorilor români angajaţi pe şantierul unui sat de vacanţă la Bostalsee (landul Saar), şi care au reclamat neprimirea salariilor şi condiţiile precare de cazare, anunţă publicaţia locală SR online, informează agerpres.ro.
Decizia a fost adoptată în urma negocierilor purtate timp de aproape cinci ore între sindicatul IG Bau şi IETC.
Firma va plăti aproape 50.000 de euro în fondul de solidaritate, care vor fi folosiţi pentru plata muncitorilor români. În plus, 40.000 de euro vor fi puşi la dispoziţie pentru plata imediată a celor 70 de muncitori, bărbaţi şi femei.
Încă de joi, fiecare muncitor urmează să primească 500 de euro în numerar.
Potrivit unui purtător de cuvânt al IETC, acest fond este considerat "un act umanitar", înfiinţarea sa nefiind reclamată de vreo lege.
Tot conform IETC, firma ar fi executat deja plăţi în conturi româneşti, însă sumele nu ar fi ajuns la muncitori. Potrivit informaţiilor Ministerului Economiei, nu este exclusă posibilitatea unor cazuri de fraudă, astfel încât firma s-ar putea considera parte vătămată.
Actualele contracte de muncă încheiate cu un subcontractant român vor fi anulate. De la 1 aprilie, muncitorii vor avea noi contracte de muncă cu subcontractantul Lins. În plus, potrivit informaţiilor Ministerului Economiei, plăţi ulterioare se vor face doar în conturi din instituţii bancare germane, pentru a se elimina posibilitatea de fraudă pe traseul bancar spre România.
Până la sfârşitul săptămânii următoare, pentru fiecare muncitor va fi deschis un cont într-o bancă din regiune, prin care vor fi plătite salariile viitoare.
În urma dezbaterii desfăşurate miercuri în comisia pentru economie a parlamentului landului Saar, s-a mai decis desemnarea unui ombudsman, în persoana unui reprezentant al IG Bau, ca persoană de contact pentru muncitorii români.
Angajaţii români ai şantierului de la Bostalsee au protestat după ce nu au mai fost plătiţi din decembrie trecut. Ei au făcut apel la sindicatul IG Bau pentru a denunţa exploatarea la care sunt supuşi, dar şi condiţiile de cazare, considerate extrem de precare.