x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imigrantii fara acte, subiect tabu

Imigrantii fara acte, subiect tabu

29 Mar 2005   •   00:00

Maria a venit in Germania in urma cu 12 ani cu o viza turistica. De profesie tehnician, fata avea pe atunci varsta de 20 de ani si visa la o viata mai buna in Germania. Desi viza sa a expirat, Maria a decis sa ramana fara asigurare de sanatate si fara familie.

LEGE. Medicii si preotii sunt obligati sa-i parasca pe "ilegalii" care le cer ajutorul
Acum lucreaza clandestin in ingrijirea persoanelor in varsta in aziluri private si traieste mereu cu teama de a nu fi descoperita si deportata in Romania. Povestea Mariei a aparut la Deutche Welle, intr-o analiza a sanselor ca Germania sa intreprinda un proces asemanator celui de legalizare a imigrantilor din Spania.

FARA DREPTURI. Biserica Catolica a atras atentia asupra cresterii numarului "ilegalilor". In cadrul conferintei sale anuale, tinuta la Berlin, a fost emisa o declaratie, semnata de peste 370 de personalitati importante germane.

Germanii presupun ca au aproximativ 1 milion de imigranti care muncesc la negru, arata Deutche Welle. Cei mai multi vin din Balcani, Rusia, Asia, America Latina si Africa de Vest. Dupa parerea jurnalistilor germani, problema a fost ignorata in timpul discutiilor politice pentru prima lege intrata in vigoare la 1 ianuarie 2005.

"Imigratia ilegala pur si simplu nu este un subiect public in aceasta tara. Pana acum a fost dezbatuta numai in spatele usilor inchise si in cadrul unor grupuri din sistemul social si din organizatiile bisericesti. Acest lucru trebuie sa se schimbe", declara Jorg Alt, sociolog, expert in imigratie si sef al Forumului catolic asupra Imigratiei Ilegale.

Legea imigratiei face obligatorie pentru institutiile publice informarea birourilor sociale in legatura cu aparitia unor imigranti fara documente. Altfel, medicii, preotii sau asistentii sociali care lucreaza cu "ilegalii" risca sa fie penalizati. "Acesta este un obstacol urias pentru imigrantii ilegali care ar putea avea nevoie urgenta de ingrijire medicala, dar nu o cer de teama sa nu fie prinsi si deportati", spune Sabine Leutheusser - Schnarrenberger, fostul ministru al Justitiei si parlamentar al democratilor liberali. Ea cere adaugarea unor prevederi clare la Legea imigratiei, care sa inlature varianta pedepsirii celor care acorda ajutor umanitar strainilor fara acte din Germania. (Anca Alexe)

LINK-URI UTILE
×
Subiecte în articol: diaspora