x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imigranții o îngroapă pe Merkel și la Berlin

Imigranții o îngroapă pe Merkel și la Berlin

de Şerban Mihăilă    |    20 Sep 2016   •   12:10
Imigranții o îngroapă pe Merkel și la Berlin

La numai două săptămâni de la înfrângerea umilitoare din propriul fief electoral, cancelarul german a suferit un nou eșec istoric, la scrutinul regional din Berlin, unde sprijinul din acest land pentru Uniunea Creștin Democrată (CDU) a Angelei Merkel a atins cel mai scăzut nivel după reunificarea Germaniei. În schimb, Alternativa pentru Germania (AfD), partid anti-imigrație, a obținut un rezultat nesperat.

Deși s-au clasat pe prima poziție, cu 22 la sută din voturile exprimate, social democrații din SPD și-au pierdut aproximativ 7 procente dintre susținătorii berlinezi și asta, spun analiștii, din cauza coaliției de până acum cu partenerii lor creștin-democrați, precum și a ascensiunii fulminante a AfD, formațiune populistă de dreapta. CDU a obținut 17,6 procente, cel mai slab rezultat înregistrat vreodată în Berlin. În schimb, înființat cu doar trei ani în urmă, partidul anti-imigrație Afd a câștigat un procent nesperat, fiind creditat cu 14% din sufragii. AfD intră astfel pentru prima oară în parlamentul regional din Berlin și are acum delegați în 10 dintre cele 16 landuri ale țării. Cu două săptămâni în urmă, Afd dăduse o lovitură devastatoare creștin-democraților, învingând CDU chiar în fieful electoral al Angelei Merkel, în cadrul alegerilor pentru parlamentul regional din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară. „Am sosit în capitală!”, exultau, duminică, liderii formațiunii extremiste de dreapta, părând surprinși, la rândul lor, de „imensul succes” repurtat la Berlin. Rezultatul fusese anticipat într-o oarecare măsură de însuși primarul Berlinului, social democratul Michael Mueller, care, înaintea alegerilor de duminică, avertiza pe un ton dramatic că un scor bun obținut de Afd „ar fi perceput în întreaga lume drept o reapariție a dreptei și a naziștilor în Germania”. Considerând că alianța cu CDU a tras în jos SPD, primarul Berlinului a respins o nouă alianță cu creștin-democrații. Cel mai probabil, el urmează să formeze coaliția de guvernare a landului alături de „Verzi” și formațiunea de extremă stângă „Die Linke”, care au obținut, fiecare, în jur de 15 procente. În mod tradițional, SPD este cel mai puternic partid din Berlin. Scrutinul de duminică reprezintă, însă, cea mai amară victorie obținută vreodată de acest partid, din cauza numărului mare de votanți pe care i-a pierdut de la ultimele alegeri, din 2011. 

Angela scufundă coaliția

Rezultatele scrutinelor regionale sunt considerate un barometru relevant înaintea alegerilor generale de anul viitor. Până acum, electoratul a dat un verdict devastator în privința politicii ușilor deschise promovată de Merkel în chestiunea refugiaților, provocând tensiuni și iritare în rândul aliaților CDU. Aceștia constată, fără reacție, că discursul anti-islamist și anti-imigrație al AfD rezonează cu alegătorii germani și riscă să îngroape partidele tradiționale la alegerile din 2017. Pe un ton imperativ, tot mai mulți lideri ai Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria (CSU) și ai SPD – parteneri de guvernare ai CDU – îi cer Angelei Merkel să-și revizuiască politica față de imigranți.

„O pierdere masivă și pe termen lung a încrederii electoratului tradițional amenință astăzi blocul conservator (…) Merkel trebuie să-și modifice politica în privința refugiaților” – Markus Soeder, ministru bavarez al Finanțelor, CSU

×