x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Impas la ONU pentru candidatura palestinienilor la statutul de membru cu drepturi depline

Impas la ONU pentru candidatura palestinienilor la statutul de membru cu drepturi depline

de Redacția Jurnalul    |    17 Apr 2024   •   10:45
Impas la ONU pentru candidatura palestinienilor la statutul de membru cu drepturi depline
Sursa foto: Hepta

Un comitet al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care a analizat o cerere a Autorității Palestiniene de a deveni membru cu drepturi depline al ONU, „nu a fost în măsură să facă o recomandare unanimă” cu privire la îndeplinirea criteriilor, potrivit unui raport citat de Reuters.

Comitetul Consiliului de Securitate pentru admiterea de noi membri - alcătuit din toți cei 15 membri ai Consiliului - a aprobat marți raportul său după ce s-a reunit de două ori săptămâna trecută pentru a discuta cererea palestiniană.

„În ceea ce privește chestiunea dacă cererea a îndeplinit toate criteriile de aderare... comitetul nu a putut face o recomandare unanimă către Consiliul de Securitate", se arată în raport, adăugând că „au fost exprimate opinii diferite”.

Se așteaptă ca Autoritatea Palestiniană să facă în continuare presiuni asupra Consiliului de Securitate, format din 15 membri, pentru a vota un proiect de rezoluție care să recomande ca aceasta să devină membru cu drepturi depline al organismului mondial, au declarat diplomați.

O astfel de aderare ar recunoaște efectiv un stat palestinian. În prezent, palestinienii sunt un stat observator care nu este membru.

Dar o cerere pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate, unde aliatul Israelului, Statele Unite, o poate bloca, și apoi de cel puțin două treimi din Adunarea Generală.

Statele Unite au declarat la începutul acestei luni că înființarea unui stat palestinian independent ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părți și nu la Națiunile Unite.

Consiliul de Securitate al ONU a susținut de mult timp o viziune a două state care să trăiască unul lângă altul în cadrul unor granițe sigure și recunoscute.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: onu autoritatea palestiniana membru