x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imposibilele funeralii ale nazistului Erich Priebke. Argentina, Germania şi Italia refuză să-l înmormânteze

Imposibilele funeralii ale nazistului Erich Priebke. Argentina, Germania şi Italia refuză să-l înmormânteze

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    18 Oct 2013   •   19:19
Imposibilele funeralii ale nazistului Erich Priebke. Argentina, Germania şi Italia refuză să-l înmormânteze

Nici Germania, ţara sa natală, nici Argentina, unde a trăit ascuns timp de peste 40 de ani, nici Italia, unde a murit la vârsta de 100 de ani, nu doresc să primească în pământul lor trupul neînsufleţit al criminalului de război nazist Erich Priebke, decedat la Roma, la 11 octombrie.
“Italia l-a vrut, a căpătat extrădarea lui, l-a judecat, condamnat şi găzduit timp de ani şi ani. Acum să se descurce cu el!”. La şase zile după moartea criminalului nazist Erich Priebke, nici Germania, nici Argentina, nici Italia nu vor trupul său neînsufleţit, scrie cotidianul francez L'Humanite. La Roma, avocatul fostului ofiţer nazist, Paolo Giachinni, nu ştie încă nimic despre soarta cadavrului celui care a avut pe conştiinţă masacrul de la Grotele Ardeatine, din 1944, de lângă Roma.

Masacrul din 1944
La 24 martie 1944, 335 de persoane, dintre care 75 de evrei, au fost executate ca represalii la un atac în cursul căruia au fost ucişi 33 de soldaţi germani. După ce a stat ascuns timp de 40 de ani în Argentina, Erich Priebke trăia de 15 ani în capitala italiană, în regim de arest la domiciliu, după ce a fost condamnat la închisoare pe viaţă.
Refuzat de toate ţările care l-ar fi putut primi, cadavrul lui Priebke se află încă pe aeroportul militar din Pratica di Mare, la sud de Roma. Funeraliile fostului nazist au fost întrerupte, miercuri, din cauza confruntărilor dintre neonazişti şi manifestanţii antifascişti veniţi la Roma, la biserica în care ar fi urmat să aibă loc ceremoniile. Întâmplare sau nu, ele se desfăşurau în aceeaşi zi în care în Italia era comemorată deportarea a 1.000 de evrei din Roma, dintre care 200 erau copii, la Auschwitz, la 16 octombrie 1943.

Guvernul caută o soluţie
Potrivit unor surse guvernamentale italiene, citate de agenţia ANSA, Guvernul lui Enrico Letta caută o soluţie într-un context juridico-tehnic complex. Prefectul Romei, Giuseppe Pecoraro, foarte criticat pentru gestionarea acestei afaceri, a afirmat că au fost stabilite contacte cu Germania, potrivit L'Humanite.
Dar Berlinul a afirmat că nu a primit nicio solicitare din partea autorităţilor italiene. Germania a sugerat că familia lui Priebke trebuie să decidă soarta cadavrului. “Refuzăm o înmormântare a lui Priebke”, a reacţionat un purtător de cuvânt al primăriei din Hennigsdorf, oraşul natal al lui Priebke.
Primăria din Bariloche, oraşul argentinian unde s-a refugiat nazistul, a refuzat, la rândul său, înmormântarea.

Incinerarea ar rezolva problema
O incinerare ar rezolva problema, dar, potrivit legii italiene, este necesar acceptul din partea familiei. Cei doi fii ai lui Erich Priebke nu au făcut vreo solicitare. Ei au cerut doar ca tatăl lor să aibă dreptul la funeralii catolice şi ca trupul său neînsufleţit să fie respectat, a precizat avocatul Paolo Giachini. Întrebat ce părere are despre această tevatură, unul dintre fiii lui Priebke a pus paie pe foc, declarând:”Să-l înmormânteze în Israel pe tata!”.

Gura târgului

“Priebke n-are ce căuta aici”, spune Klaus Kitzmann, care locuieşte de 54 de ani la Hennigsdorf, oraşul natal al criminalului nazist mort la 11 octombrie la Roma. “Istoria noastră este destul de dificilă şi aşa”, spune un alt pensionar, în vârstă de 70 de ani. “Priebke s-a născut aici, dar a trăit majoritatea anilor în străinătate. Dacă nimeni nu-l vrea, cadavrul său trebuie incinerat, iar cenuşa împrăştiată, nu ştiu unde”, adaugă el.
La cafeneaua Madlen, din faţa monumentului ridicat în memoria victimelor lagărelor de concentrare, Kitzmann exprimă sentimentul general al locuitorilor micii localităţi de la periferia Berlinului în legătură cu personalitatea lui Priebke, care a părăsit Hennigsdorf în 1936.
Purtătoarea de cuvânt a primăriei, Ilona Moser, a declarat că autorităţile locale nu vor cadavrul şi înmormântarea nu a fost autorizată acolo, invocând o reglementare care nu dă dreptul   la un mormânt în cimitirele localităţii persoanelor care nu locuiesc acolo, exceptându-i pe cei care mor din întâmplare la Hennigsdorf sau pe membrii unei familii care dispune de un cavou.

Se tem că devin loc de pelerinaj

Hennigsdorf se teme că va deveni un loc de pelerinaj pentru neonazişti, aşa cum a fost cazul comunei bavareze Wunsiedel, care a găzduit un timp cadavrul unuia dintre adjuncţii lui Adolf Hitler, Rudolf Hess.
O temere justificată, comentează presa: anul trecut, un membru al partidului de extremă-dreapta NPD a dat un anunţ în presă cu ocazia celei de-a 99-a aniversări a fostului căpitan SS, care nu şi-a negat niciodată convingerile naziste.
Iar a doua zi, 50 de neonazişti, îmbrăcaţi în negru şi purtând torţe, au defilat în micul oraş cu 25.000 de locuitori.
La Hennigsdorf, care se afla în fosta Germanie comunistă până în 1989, chiar de-a lungul fostului zid al Berlinului, extremiştii de dreapta dispuneau de un magazin de CD-uri, reviste şi alte articole de propagandă. Dar acum doi ani a fost închis.
“Este evident că extremiştii de dreapta ar putea utiliza mormântul său pentru propaganda lor respingătoare”, a declarat pentru France Presse ministrul de Interne al statului Brandeburg, Ralf Holzschuher.
Până acum, totuşi, Hennigsdorf nu a primit nicio solicitare de a-l primi pe Priebke, a precizat primăriţa.
Vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului german a declarat presei că nu este la curent cu eventuale contacte între autorităţile italiene şi germane pe tema lui Priebke. Miercuri, Ministerul german de Externe afirmase că familia criminalului de război nazist trebuie să decidă soarta cadavrului. “Nu este prevăzut că Guvernul german trebuie să aibă vreo responsabilitate pentru a decide ce trebuie făcut cu cadavrul unui german mort în străinătate”, a spus acesta.

Responsabilitatea istorică
Dar Jonas Frykman, reprezentantul unei asociaţii de organizaţii contra extremei-drepte de la Berlin şi Brandeburg, crede că “Germania are o responsabilitate istorică de a primi trupul neînsufleţit”, dacă nimeni altcineva nu îl vrea.
El a explicat că i se pare de înţeles că o comună italiană refuză să primească trupul unuia dintre responsabilii de comiterea masacrului de la Grotele Ardeatine din 1944. Potrivit lui Frykman, autorităţile germane trebuie să găsească mijloacele de a se opune acţiunilor neonaziste din jurul unui eventual mormânt al lui Priebke.
Fostul ofiţer nazist dorea să fie înmormântat alături de soţia sa, în Argentina.

×
Subiecte în articol: Erich Priebke