Protestul populaţiei din Cape Town faţă de lipsa de acţiune a autorităţilor publice privind asigurarea condiţiilor de minimă igienă în oraş a degenerat chiar înainte de a începe într-o revoltă ce s-a soldat până acum cu 180 de arestări şi cu excremente umane împrăştiate pe străzi.
Unii dintre protestatari au ieşit pe străzi cu pungi pline cu excremente pe care le-au răsturnat în stradă şi chiar în birourile autorităţilor guvernamentale, pentru a “exprima” şi mai bine problemele de igienă publică cu care se confruntă zi de zi.
Mai mult decât atât, săptămâna trecută, şefa opoziţiei sud-africane, Helen Zille, a fost împroşcată cu reziduuri adunate din conductele de scurgere, în timp ce vizita suburbiile sărace ale oraşului. Protestatarii au acuzat Alianţa Democratică, a lui Zille, că nu face nimic pentru a rezolva problema, iar o mare parte din populaţie se întreabă de ce se protestează numai la Cape Town, când problema igienei, a toaletelor publice şi a sistemului de canalizare este una naţională. “Ne-am golit aici toaletele, pentru că toaletele noastre miros urât de trei luni”, a spus Andile Lili, fost consilier al ANC, care a fost arestat împreună cu alţi protestatari.
Autorităţile responsabile de acest sector par însă depăşite de situaţie şi, practic, în imposibilitate de a rezolva rapid şi eficient problema. S-a ajuns în situaţia în care locuitorii oraşului ajung să împartă mizerele toalete publice, şi aşa puţine la număr şi unde unele femei au fost violate. Protestatarii acuză guvernul local condus de Alianţa Democratică, DA, a lui Zille, că nu ia măsuri pentru rezolvarea situaţiei. Consilierii se apără invocând lipsa de bani. Până acum, autorităţile oraşului au distribuit toalete mobile, dar acestea s-au dovedit a fi insuficiente. Protestatarii au ironizat măsura, numid toaletele ambulante “războiul rahatului”. În 2010, în cadrul unui protest al ANC faţă de administraţia neizbutită a DA, care construise câteva toalete publice fixe, dar nu le asigurase un spaţiu închis, acestea fiind, practic, “la vedere”.