Semnături ale unor personalităţi politice americane au ţinut prima pagină în presa din SUA, luna trecută, când preşedintele proaspăt reales, Barack Obama, l-a nominalizat oficial pe Jacob “Jack” Lew, directorul personalului de la Casa Albă, pentru postul de secretar al Trezoreriei.
Dacă Jack Lew va fi confirmat în acest post, atunci semnătura lui cel puţin copilărească - pe care presa americană a comparat-o cu o “adunătură de cartofi prăjiţi ondulaţi” - va apărea pe bancnota de 1 dolar. Până şi Obama a glumit, spunând că s-a gândit să renunţe la nominalizare, după ce i-a văzut semnătura ilizibilă şi ciudată. Dar de ce ne interesează semnăturile?
Legătura dintre leafă şi semnătură
Un studiu comparativ care a vizat semnăturile a sute de directori şi preşedinţi de companii din SUA a concluzionat faptul că, în materie de autografe, mărimea chiar contează, scrie cotidianul britanic Daily Mail. Concluzia este serioasă: în cazul acestor persoane există o predispoziţie mai mare spre narcisism.
Studiul a vizat un număr de 605 directori ai unor companii americane de top. O altă concluzie a sa este că şefii cu semnăturile cele mai mari au şi cele mai mari salarii! Numai că există şi reversul medaliei: ei prezintă, totodată, şi cele mai mari riscuri de a falimenta companiile pe care le conduc.
Interesanta cercetare a fost realizată de profesori de la Kenan-Flagler Business School din cadrul Universităţii Carolina de Nord din Statele Unite. Ei au analizat semnăturile directorilor de companii care au expediat o serie de documente la U.S. Securities and Exchange Commission. Studiul consideră că dimensiunea semnăturii este un parametru al narcisismului şi descoperă că şefii consideraţi narcisişti investesc mai mult în cheltuielile de capital şi în achiziţii, dar plătesc dividende mai mici.
Narcisism
Autorii studiului identifică narcisismul drept o trăsătură de caracter "egoistă, asociată cu îngâmfarea şi cu lipsa de consideraţie faţă de cei din jur".
Aceste trăsături îi fac pe şefii narcisişti să ia decizii proaste, însă sunt aceleaşi însuşiri cu ajutorul cărora ei reuşesc să îi convingă pe directori şi pe acţionari de faptul că sunt competenţi, aducându-le astfel salarii mari.
Profesorul Sean Wang, unul dintre cei trei autori ai studiului, a declarat pentru ABC News că toate cele 605 semnături analizate au fost găsite în rapoarte anuale şi alte documente aflate în indexul celor mai importante 500 de companii din SUA listate la Bursă.
Studiate pe computer
Semnăturile au fost introduse într-un program special creat pe computer, care a măsurat suprafaţa pe care acestea o ocupau, dar într-un cadru standardizat de măsurare. Studii anterioare demonstraseră deja că, cu cât semnătura unei persoane este mai mare, cu atât acea persoană are un ego mai mare.
Sunt şi alţi cercetători care nu sunt de acord cu studiul de faţă. Doi dintre ei, James Westerman şi Jacqueline Bergman, de la Appalachian State University, au declarat pentru ABC că şi alţi factori pot determina dimensiunile unei semnături, printre aceştia numărându-se o părere bună despre sine şi o personalitate extrovertită.
Citește pe Antena3.ro