x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În doar o oră orice ţintă din lume poate fi atinsă

În doar o oră orice ţintă din lume poate fi atinsă

25 Apr 2010   •   00:00

Barack Obama a aprobat proiectul unei rachete de 7 ori mai rapidă decât cea care l-a ratat pe Osama Ben Laden



Strategii militari americani, nemulţumiţi că nu au reuşit să-l ucidă pe Osama ben Laden înainte de atacurile din 11 septembrie, au obţinut sprijinul preşedintelui SUA, pentru o nouă generaţie de arme ultrarapide ce pot lovi, într-o oră, orice ţintă din lume, relatează Sunday Times în ediţia online.

Interesul lui Barack Obama pentru Prompt Global Strike (PGS), un program de arme non-nucleare, a alarmat China şi Rusia şi a complicat negocierile privind reducerea armelor nucleare. Oficiali de la Casa Albă au confirmat săptămâna trecută că preşedintele, care a obţinut Premiul Nobel pentru Pace anul trecut, analizează dezvoltarea unei noi clase de rachete hipersonice ghidate, care îşi pot atinge ţinta cu o viteză de aproximativ 5.800 de kilometri pe oră.


VITEZĂ DE CINCI ORI MAI MARE DECÂT CEA A SUNETULUI
Aceasta este de aproximativ şapte ori mai rapidă decât o rachetă de croazieră de tip Tomahawk, care a ajuns prea târziu pentru a-l ucide pe ben Laden la o tabără de antrenament a reţelei al-Qaida, din Afganistan, în 1998. "Capacitatea de a ataca o serie largă de ţinte intercontinentale, în mod prompt şi fără apel la arme nucleare, reprezintă o (opţiune) de o importanţă centrală în securitatea Statelor Unite", a declarat Daniel Goure, un expert în apărare din cadrul Institutului Lexington din Virginia.

Casa Albă a solicitat o finanţare în valoare de 250 de milioane de dolari din partea Congresului, din bugetul de anul vitor, pentru cercetări în domeniul tehnologiilor hipersonice. Noua armă poate fi lansată din aer, de pe sol sau din apă cu o rachetă cu rază lungă de acţiune, la o altitudine suborbitală, de peste 106 kilometri. Racheta lansează un avion hipersonic fără pilot, care primeşte date prin satelit în timp ce se îndreaptă către ţintă cu o viteză de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, generând atât de multă căldură, încât trebuie protejat cu materiale speciale pentru a evita topirea.

Pentagonul poate opta ca focosul să se împartă în zeci de fragmente letale, în ultimele secunde ale zborului, sau să lovească pur şi simplu ţinta, bazându-se pe energia kinetică devastatoare, pentru a distruge orice întâlneşte în calea ei. Ca armă de precizie, efectele ei vor fi diferite de cele produse de focoasele nucleare, care provoacă distrugere în masă, atunci când sunt transportate de rachete balistice intercontinentale ce pot atinge o viteză de croazieră de 21.500 de kilometri pe oră.

×
Subiecte în articol: externe