x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ÎN PREMIERĂ: De vorbă cu cel care a declanşat Primul Război Mondial

ÎN PREMIERĂ: De vorbă cu cel care a declanşat Primul Război Mondial

de Alexandru Radescu    |    08 Noi 2013   •   19:15
 ÎN PREMIERĂ: De vorbă cu cel care a declanşat Primul Război Mondial

Pe 28 iunie 1914 sunt asasinaţi la Sarajevo Arhiducele Austro-Ungariei, Franz Ferdinand şi soţia sa Sofia. Autorul: Gavrilo Princip (19 ani), membru al unui grup de complotişti, desfăşuraţi în acea zi de-a lungul traseului oficialităţilor imperiale şi locale. Atentatul a devenit pretextul pentru izbucnirea Primului Război Mondial.

Pentru că avea sub 20 ani, Princip nu a fost executat (conform legislaţiei din acea vreme), ci condamnat la 20 de ani de închisoare. Măcinat şi mutilat de tuberculoză, avea să moară în închisoarea din Terezin (Cehia), în 1918.

În acea perioadă a fost vizitat şi interogat de Dr. Martin Pappenheim. Notele din perioada februarie-iunie 1916 au fost recent descoperite de cercetători de la Biblioteca Naţională din Serbia, scanate şi donate portalului dedicat Primul Război Mondial, Europeana 1914-1918.

Astfel, aflăm despre Gavrilo Princip că provenea dintr-o familie de ţărani din Grahovo (Bosnia), tatăl său fiind fiind un “om liniştit, neinteresat de politică şi fără probleme cu alcoolul”.

Şcoala lui Gravrilo s-a împărţit între Sarajevo şi Belgrad şi a luat parte la demonstraţiile naţionaliste împotriva prim-ministrului Ungariei, Tisza. A devenit interesat de ideile anarhiste, socialiste, naţionaliste ale epocii, citind cam tot ce apuca pe aceste teme. Mai degrabă singuratic, petrecând mult timp în biblioteci.

“Spune că Primul Război Mondial a fost inevitabil şi nu a depins de asasinat (...) El a fost un idealist, a vrut să-şi răzbune poporul Său. Motivele sale au fost răzbunare şi dragoste. Toată tinereţea a fost într-o stare de spirit revoluţionară. Vorbeşte despre pamfletele anarhiste care l-au împins către asasinat.
 Astăzi, părerile sale sunt altele. Crede că revoluţia socială este posibilă în întreaga Europă, că lucrurile se schimbă....” - arată notele Dr. Pappenheim.

Din altă discuţie reiese Gavrilo a încercat să se spânzure cu un prosop: “o viaţă ca a mea este imposibilă”.

×