x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „În România, iarna este o chestiune politică”

„În România, iarna este o chestiune politică”

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    16 Feb 2012   •   21:00
„În România, iarna este o chestiune politică”

Dupa ce zile la rand presa occidentala a acordat spatii ample iernii grele din Estul Europei, relatand pe larg despre situatia din Romania, chestiunile politice si economice au revenit in atentie, nu tocmai indepartandu-se de iarna. Publicatia Tagesschau, din Germania, pomeneste, intr-un articol dedicat Romaniei, afirmatiile noului premier de la Bucuresti, Mihai-Razvan Ungureanu, referitoare la 'lene', in contextul coplesitoarei ierni a lui 2012.

Autorul articolului comenteaza ca in Romania pana si iarna devine o chestiune politica, care incinge spiritele, sfidand temperaturile arctice de afara. In acest context, Tagesschau noteaza afirmatia premierului roman, potrivit careia autoritatile au actionat corect pentru deszapezire, insa nu mai putem tolera la nesfarsit lenea celor ramasi intre nameti. 'Un premier care sa denunte asa-zisa lene a propriilor cetateni acoperiti de zapada – iata ceva ce nu s-a mai vazut in Romania. Pentru aceste cuvinte, premierul a fost criticat, si nu doar de opozitie', noteaza Tagesschau.

Intr-un articol dedicat situatiei economice a Europei, cotidianul francez Le Figaro noteaza ca, in ciuda impactului semnificativ avut de incetinirea economica din zona euro asupra tarilor estice ale UE aflate in afara zonei euro, Romania a reusit sa aiba o performanta economica peste asteptari in 2011. Dar cotidianul francez avertizeaza ca pe fondul instabilitatii din aceeasi zona, Romania nu va mai inregistra o crestere la fel de mare si in 2012.

Intr-un articol intitulat 'Simbioza pe­ri­culoasa dintre economie si po­li­tica', cotidianul austriac Wirt­schaftaBlatt gazduieste opiniile ana­listului economic Lucian Croitoru despre clasa politica din Romania. 'Criza actuala din Romania este expresia neputintei clasei politice de a implementa capitalismul. Dupa schimbarea regimului politic din 1989, cateva grupuri de interese care au luat nastere printr-o simbioza intre puterile politice si legislative si noua elita a oamenilor de afaceri, au pus mana pe economia tarii si au eliminat re­gulile de baza ale pietei economi­ce', considera consilierul guvernato­ru­lui BNR Mugur Isarescu. 'Romania s-a indepartat flagrant de princi­piul de baza al economiei. Cu mici ex­ceptii, intreprinzatorul roman ca­u­ta robinetul de la bugetul de stat, in spe­ranta ca va curge ceva de acolo. Intreprinzatorul roman prefera sa evite orice risc. In Romania s-a schimbat proverbul «spune-mi cu cine te-mprietenesti, ca sa iti spun cine esti» si s-a transformat in «spune-mi cine e la putere, ca sa iti spun cine castiga contractele publice»', a incheiat Croitoru.

×
Subiecte în articol: externe