x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Spania, criza trimite 800.000 de imigranţi în economia subterană

În Spania, criza trimite 800.000 de imigranţi în economia subterană

29 Iun 2009   •   00:00

Criza forţează 800.000 de imigranţi să lucreze la negru, în economia subterană. Potrivit presei locale, aproximativ o treime dintre străini lucrează fără să cotizeze. Economia subterană apare mai ales în activităţile legate de construcţii, servicii şi munca în gospodării.



Problemele economice i-au făcut invizibili pe aproape o treime dintre străinii care munceau în Spania, astfel că aproape 800.000 de imigranţi lucrează fără să lase urme în registrele oficiale, scrie în ediţia de astăzi El Pais, citat de Agerpres. Este vorba despre persoanele care declară, în cadrul anchetei asupra populaţiei active (EPA, cel mai bun termometru al pieţei muncii, apreciază publicaţia spaniolă), că au un loc de muncă, însă nu apar în registrele cotizanţilor la asigurările sociale - acesta fiind un indiciu clar al economiei subterane - iar cifra acestora nu a încetat să crească de mai bine de un, până ce a ajuns aproape de un milion, la sfârşitul anului 2008.

Criza a amplificat diferenţa care a existat mereu între numărul angajaţilor străini (potrivit EPA, 2,6 milioane de persoane în luna martie), şi cel înregistrat de serviciile de asigurări sociale (1,8 milioane în aceeaşi lună). În plină perioadă de bunăstare - anul 2006 - imigranţii fără contract de muncă reprezentau mai puţin de 20% dintre cei care declarau că au un loc de muncă, iar acum, această proporţie a crescut până la 30%.

Cu toate acestea, trebuie ţinut cont şi de faptul că EPA ia în considerare drept angajat orice persoană care lucrează cel puţin o oră pe săptămână, iar, când apare criza, tentaţia de a angaja fără costuri este mai mare, mai ales dacă este vorba de locuri de muncă ce prevăd puţine ore de lucru, şi care sunt acceptate de imigranţi, mai neprotejaţi în faţa abuzurilor.

Comisiile muncitoreşti (CCOO), unul dintre cele mai importante sindicate spaniole, a tras semnalul de alarmă încă de când secretarul său general, Ignacio Fernández Toxo, a apreciat că imigranţii care nu se află pe listele oficiale de angajări sunt aproximativ 500.000. Mai mult, Paloma López, secretar pentru forţa de muncă şi migraţii în cadrul sindicatului, precizează că cifra va fi depăşită dacă situaţia şomajului continuă să se înrăutăţească.

Potrivit calculelor sindicatului menţionat, în 2008, criza a împiedicat 20.000 de străini să-şi înnoiască permisele de muncă din lipsă de oferte, iar anul acesta nivelul va fi unul asemănător. Iar cel mai probabil, apreciază El Pais, este ca aceste persoane să continue să dezvolte un soi de activitate, însă la negru. Potrivit liderului sindical, 'economia subterană afectează atât spanioli, cât şi străini, însă ultimii au mai mari dificultăţi, pentru că le lipseşte protecţia socială pe care o pot primi spaniolii'.

Maika Sánchez, responsabil pentru forţă de muncă din cadrul Crucii Roşii spaniole, este de acord cu aceste estimări, şi susţine importanţa investiţiilor făcute în locuri de muncă calificate, mai puţin deschise activităţii subterane. Deşi Crucea Roşie încearcă să ajute persoanele fără locuri de muncă, mai ales imigranţi, numărul cererilor de muncă venite din partea acestora a crescut cu 50%, iar ofertele au scăzut cu 83%. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe