x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Tunisia a revenit din exil liderul opoziţiei islamiste

În Tunisia a revenit din exil liderul opoziţiei islamiste

de Marina Constantinoiu    |    30 Ian 2011   •   17:48

Liderul opoziţiei islamiste tunisiene, Rached Ghannouchi, a fost int¬mpinat, duminică, la Tunis, de mii de susţinători, după peste 20 de ani de exil, o revenire in patrie posibilă abia după indepărtarea de la putere a preşedintelui Ben Ali, relatează Le Parisien.

Avionul la bordul căruia s-a aflat Ghannouchi, care venea din direcţia Londra, a aterizat pe aeroportul Tunis-Carthagina, unde forţele de ordine nu şi-au făcut simţită prezenţa cu prea mare insistenţă. Ghannouchi a scandat in faţa mulţimii venite să-l int¬mpine un vibrant « Allah Akbar », cu braţele ridicate spre cer. A fost, de altfel, singura sa « declaraţie » la sosire, inainte de a se strecura cu greu către ieşirea din aeroport. Nu se cunoaşte destinaţia acestuia. Membri ai partidului Ennahda, care şi-au aşteptat « eroul » multe ore pe aeroport, au format in jurul lui un cordon de securitate şi declarat că nu au incredere in forţele de poliţie.

La plecarea sa din Londra, Ghannouchi a declarat că este incă liderul partidului său şi că, dacă vor fi organizate alegeri libere şi echitabile, legislative, nu prezidenşiale, Ennahda va participa la alegeri. In legătură cu situaţia din Tunisia de după indepărtarea brutală de la putere a preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali, Ghannouchi este destul de critic : « Există o anume confuzie. Guvernul de tranziţie işi schimbă miniştrii zilnic, nu este stabil, iar prerogativele sale incă nu sunt clare », a afirmat acesta. Cu toate acestea, comentează cotidianul Le Parisien, graţie tocmai acestor autorităţi de tranziţie, care au decretat o amnistie generală la 20 ianuarie, a putut reveni in ţară « oaia neagră » a regimului Ben Ali.

×